Tom Sykes (Kawasaki Racing Team) segersvit på Donington Park stärktes under helgen. Efter att ha vunnit lördagens race i Superbike-VM fortsatte han med att även segra under söndagen. Teamkompisen Jonathan Rea fortsätter att leda mästerskapet före sin egen teamkamrat, medan Sykes är tvåa i mästerskapsställningen efter helgens dubbla racesegrar.

Ducatiföraren Chaz Davies fick den bästa starten i Race 1 från mitten av den främre startraden, dök ner på insidan för att ta täten före poleföraren in i kurva 1 och ledde flocken av raceförare i racets inledningsskede. Efter ett misstag från Sykes sida tappade han i all hast ner till fjärde position, nu med två Ducati uppe i täten (Chaz Davies och Davide Giugliano) närmast jagade av Jonathan Rea medan Sykes kämpade för att återhämta sig från sitt misstag.

Plötsligt tappade Davies fästet och gled ut ur ledningen och lämnade över tätpositionen till sin teamkamrat Davide Giugliano, som nu var den som fick kämpa med att parera Kawasaki-attacken som närmast var ledd av Rea. Den regerande mästaren begick sedan ett misstag vid kurva 12 och låg nu cirka fem sekunder efter täten.

Medan Chaz Davies kämpade sig upp genom startfältet, nu inom topp tio, för att sedan drabbats av ännu en krasch för att avsluta sitt race i förtid, kom Tom Sykes ikapp Giugliano och en närkamp följde därefter under ett antal varv, där Sykes så småningom tog över ledningen och stack iväg. Sykes koncentrerade sig sedan på att skapa sig en lucka och korsade mållinjen 2,8 sekunder före den italienska föraren för att ta sin sjunde seger i rad på banan. Regerande mästaren Rea avslutade pallen på tredje plats.

Efter att starten gick i race 2 var det Kawasakis officiella teamförare som tog en tidig ledning - Sykes från Pole och Rea från den andra startraden. Under stridens hetta satte Rea ett nytt varvrekord på 1'27.605 för att komma tillbaka in i suget bakom en flyende Sykes under varv två, och sedan fortsatte tävlingen i en höghastighets katt-och-råtta-lek mellan de två KRT-teamkamraterna.

Med en handfull varv kvar att köra gjorde Rea en omkörning på Sykes men hittade en ”falsk neutral” i Goddards och förlorade mark som han aldrig mäktade med att vinna tillbaka då Sykes konsekvent höll ett högt och jämnt tempo ända till slutet. Då han drabbades av effekterna av armpump nära slutet av det intensiva 23-varv långa racet tvingades Rea lätta aningen på tempot under de sista varven, med tredjeplacerade Chaz Davies över två sekunder bakom honom, och 4.437 sekunder bakom Sykes.

Sykes hade all anledning att fira då han efter helgens dubbla racesegrar utökade sin legendariska segersvit på Donington - åtta på raken. Med sina dubbla racesegrar på Donington var helgen en i stort sett perfekt racehelg för Tom, som toppades genom att han återfick andraplatsen i mästerskapet.

Tom är nu 56 poäng efter Jonathan Rea i mästerskapet, som har 293 poäng i jämförelse med Toms 237. Rea har fem racevinster i år, medan Sykes nu har fyra, med Davies och Nicky Hayden de enda andra förarna som fått känna på segerns sötma i mästerskapet detta år.

Nästa Superbike-VM körs på Misano-banan 17-19 juni.