Under helgen kördes årets sjätte deltävling i Superbike-VM, denna gång på Portimao vid den portugisiska Algarve-kursten. Här kan du läsa mer...

Den italienske BMW-föraren Marco Melandri vann Race 1 på Portimao, efter en närkamp i slutfasen med den franske Apriliaföraren Sylvain Guintoli som slutade med bara en 0,007-sekunders marginal mellan de två på mållinjen – fjärde minsta marginalen för seger någonsin i ett WSBK-race. En perfekt utgång ur den sista kurvan var inte tillräckligt för mästerskapsledaren (Sylvain) att roffa åt sig segern från italienaren.

Aprilias race-utdelning räddades av fransmannen efter att teamkamraten Eugene Lavertys tvingades kasta in handduken under varv 12, på grund av ett tekniskt problem han drabbades av då han låg i ledningen. Tom Sykes (Kawasaki Racing Team) - den enda föraren som startade från första raden att avsluta racet - avslutade med en solid 3:e-plats. I racet fick vi även se det bästa resultatet hittills i säsongen för Leon camier och FIXI Crescent Suzuki Team, då den brittiska föraren avslutade som fyra framför Chaz Davies (BMW Motorrad GoldBet) och Michel Fabrizio (Red Devils Roma Aprilia).

Camiers teamkamrat Jules Cluzel vann över Carlos Checa (Team Ducati Alstare) på sista varvet och avslutade på 8:e plats. I Pata Honda Teams olyckliga första race för dagen fick Jonathan Rea bryta på grund av ett tekniskt problem och Leon Haslam kastade in handduken efter att ha förlorat känseln i båda armarna, då 30-åringen från Derby försökte kompensera avsaknaden av styrka hos sitt skadade vänsterben.

RACE 2
Eugene Laverty (Aprilia Racing Team) var vinnaren av Race 2 på Portimao. Irländaren var tillbaka på pallen efter en omgång av frånvaro, då han lyckades köra till sig sin fjärde seger för säsongen. Av de sju segrar han hittills vunnit i sin WSBK-karriär, har sex av dem vunnits i det andra racet.

Den enda föraren som kunde hänga med vinnaren, åtminstone under första halvan av racet, var Jonathan Rea (Pata Honda World Superbike). Han fick dock nöja sig med en tredjeplats, efter att i slutfasen ha blivit omkörd av Sylvain Guintoli, som därmed noterades för ännu ett en seger och en andraplats i årets säsong, efter total dominans under säsongsöppnaren på Phillip Island. Tack vare sin nionde pallplats för säsongen är fransmannen fortfarande mästerskapets ledare, före Tom Sykes.

Kawasaki-föraren (Tom Sykes), som hade en mycket tidig krasch på sightseeing-varvet, vid kurva 2, lyckades efter flera försök att ta sig tillbaka till depån, där han fick inleda racet. Mot slutet av första varvet var engelsmannen tvungen att köra in i depån igen, men efter att ha återvänt till banan för tredje gången, utan någon chans kvar för en topp-15-placering, visade Sykes ett otroligt tempo och passade även på att sätta nytt banrekord med tiden 1 '42 0,475.

Kawasaki Racing Team hade något att fira ändå, då Loris Baz avslutade med en fjärdeplats framför Chaz Davies (BMW Motorrad GoldBet), en seg Carlos Checa (Team Ducati Alstare) och Jules Cluzel (FIXI Crescent Suzuki).

Ett slutkört bakdäck tvingade Marco Melandri (BMW Motorrad GoldBet) att köra defensivt till en 12:e-plats, något som ledde till en utredning från Pirellis sida. Ett tekniskt problem var orsaken till tillbakadragandet från Race 2 av Leon Camier (FIXI Crescent Suzuki) under det tolfte varvet.

Sylvain Guintoli (Aprilia) leder mästerskapet med sina 213 poäng, före Tom Sykes (Kawasaki) på 185 poäng och Eugene Laverty (Aprilia) med 174 poäng.
Nästa race i mästerskapet körs på italienska Imola den 30 juni.