Under helgen kördes årets första deltävling i Superbike-VM, på Philip Island i Australien. Svenske Kawasakiföraren Alexander Lundh lyckades ta sina första VM-poäng för säsongen.

Spanjoren Carlos Checa fick en bra start på årets Superbike-VM genom att köra till sig Superpole på Phillip Island. Ducati-teamet lyckades krama ur det bästa från den nya Panigale-superbiken genom att sätta den otroliga tiden 1'30 0,234, vilket innebär en helt ny bästa varvtid för serien här på Philip Island och Checas 10:e pole position i sin karriär.

I helgens första race gick det inte lika bra för Carlos Checa. Under det 13:e varvet kraschade han bort sig efter en allt för sen inbromsning vid kurva 4, och drog med sig BMW-föraren i fallet.

Istället var det Aprilia som tog hem storslam i racet genom att plocka hem de tre första placeringarna, med Sylvain Guintoli överst, före Eugene Laverty och Michel Fabrizio. Fjärdeplatsen gick till BMW-föraren Daves, före Kawasakiförarna Sykes och Baz. Hondaförarna Haslam och Rea fick nöja sig med sjunde och åttonde plats.

Svenske Kawasakiföraren Alexander Lundh hade en lyckad start på säsongen och körde till sig 13e plats och viktiga VM-poäng.

I andra racet var det åter igen Aprilia som knep de första platserna, med Eugene Laverty på topp före teamkompisen Marco Melandri och BMW-föraren Sylvain Guintoli.

Laverty, som är 26 år gammal och från Toomebridge, Nordirland, inledde attacken mot att ta över förstaplatsen på varv 20 efter en omkörning av Melandri vid kurva 4 och passade på att sätta ett nytt varvrekord på banan med tiden 1'31 0,168. Laverty tog sig sedan även om Guintoli rakan och höll sedan den platsen tills han passerade mållinjen och den rutiga flaggan första av dem alla.

Melandri kunde inte svara på attacken från hans tidigare lagkompis (Laverty) utan fick nöja sig med tredje platsen, efter Apriliaföraren Guintoli. Michel Fabrizio, som kämpade för att försöka knipa tredjeplatsen, begick ett litet misstag och drev ut väl långt under sista varvet, i ett desperat försök att köra om Marco Melandri.

Tom Sykes (Kawasaki Racing Team) slutade på femte plats före Davide Giugliano (Aprilia), Jules Cluzel (Suzuki) och Jonathan Rea (Honda).

Carlos Checa (Ducati) deltog inte i Race 2, för att istället genomgå medicinska kontroller på sjukhuset vid Melbourne, efter den otäcka kraschen under första racet.

För Alexanders Lundhs del slutade racet med 15e plats, och totalt sett blev det en lyckad säsongsdebut.

Alexander, som efter ett kval med tekniska problem, stod på den 18:e positionen på gridden säger sig vara mycket nöjd med inledningen av säsongen, då han endast haft tillfälle till två testtillfällen inför premiären.

Alexander Lundh kommenterar helgens race:
"Jag tar 4 poäng med mig hem från Phillip Island och med förutsättningarna är jag mer än nöjd med min prestation. I heat 1 var jag med ganska bra från början och körde till mig min 13:e plats efter flera fighter och omkörningar. I Heat 2 var starten och mitt första varv sämre och jag fastnade jag för länge bakom en annan förare. Körningen, Teamet och min Kawasaki känns riktigt bra. Jag behöver bara lite mer tid i sadeln och här näst blir det ett tredagars test på Aragon före nästa race. Då ligger fokus på att starta bättre och kunna sätta ett riktigt snabbt varv direkt med mer aggressivitet på banan.

Jag vill även passa på att tacka alla som hjälpt mig att förverkliga denna säsong i Superbike-VM både sponsorer och privatpersoner, allt är inte i hamn ännu men med ytterligare hårt arbete så ska det gå att lösa."