11 juni testades den ryska speedwayföraren Grigorij Laguta positivt för Meldonium vid en seriematch i Polen. Under lördagkvällen beslutade Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet (Svemo) att tillfälligt stänga av föraren i avvaktan på polska förbundets utredning.

PZM, det polska förbundet, har stängt av Grigorij Laguta under utredning i avvaktan på fler prov. Samma bedömning gjorde även den internationella juryn som valde att stänga av föraren från helgens final i Lag-VM. Nu kommer ärendet att förflyttas till det internationella förbundets (FIM) disciplinära kommitté men även Svemo har valt att stänga av föraren i väntan på utredningen. 

– Doping är tack och lov sällsynt i vår sport, men det är därför desto viktigare för oss att reagera och agera då det händer. Även om den ryska föraren ifråga ännu inte är fälld, så ligger det definitivt i sportens och det svenska förbundets intresse att vi ställer oss bakom det polska förbundets utredning och den internationella juryns beslut. Vi visar förhoppningsvis för alla att doping aldrig kommer att accepteras inom svensk motorcykelsport, säger Håkan Leeman, styreleseordförande i Svemo.

Under lördagen tog Svemos verkställande utskott (VU) beslut om att följa PZM och FIM Juryn och stänger av föraren från deltagande i den svenska Elitserien i avvaktan på utredning.

- Detta är ett klokt och riktigt beslut, samtliga förare som deltar i en utländsk liga har en FIM International Speedway League Licens, så om FIM juryn tar ett beslut om avstängning under utredning så har föraren ingen giltig licens, säger Tony Olsson, sportgrenskoordinator för Speedway i Svemo.

Beslutet innebär att Grigorij Laguta inte är tillgänglig för deltagande i sitt svenska lag Eskilstuna Smederna.