Under onsdagen förseglade den spanske KTM-föraren Marc Coma segern i Sardinien- rallyt för att slutföra sin hög av segrar i säsongens FIM World Cross Country Rally Championship, och har nu samlat på sig 60 poäng.

Med denna seger har KTM:s multipla Dakarrallyt-vinnare lagt grunden för att behålla sin titel i 2013 års upplaga av rally-VM. Marc Coma avslutade det fem etapper långa rallyt med en segermarginal på över sju minuter till Hondaföraren Paolo Goncalves från Portugal och Beta-föraren Joan Pedrero från Spanien, vilket gör detta till en trevägs- seger för förarna från den iberiska halvön. Comas forne märkeskollega, Cyril Despres, som nu bytt till Yamaha, slutade på fjärde plats.

76321 Faria2_stage3_1024

Den sista dagen hade en enda lång specialsträcka på 200 km och Coma sa att det inte var en lätt seger över terrängen som är mer besläktad med Endurokörning än rally. Han tävlade denna gång på en KTM 450EXC och kommenterade efter den sista etappen: "200 km här på Sardinien är lite som det dubbla i öknen. Det var fyra timmar på motorcykeln och det var sannerligen inte lätt. "

76322 Przygonski1_stage3_1024

Coma var femma på sista etappen, men hans 9.5 minuters marginal efter etapp fyra var tillräcklig för att säkra segern med god marginal. Hans två fabriksförar-kompisar från KTM, Ruben Faria från Portugal och Jakub Przygonski från Polen slutade på 8:e respektive 9:e plats.

76690 Coma2_stage5_1024

Coma har lite tid att återhämta sig från Sardinien Rally då nästa etapp i VM, "Desafio Ruta 40" i Argentina, körs 15-22 juni.

76700 podium3_1024

Cyril Despres debuterade med sin Yamaha YZF450 och kommenterade så här efter målgång: "Självklart är jag besviken över att ha missat pallen med bara 11 sekunder, efter 5 dagar är det ingenting, ett par mikro-små navigeringsmissar. Men som de säger i detta spel, "det är rally-raid", det finns alltid gott om "om" och "men". Åtminstone kan jag trösta mig med vetskapen att jag inte gjorde många misstag i dag och kunde kämpa hårt hela vägen till slutet. För mig var rallyt förlorat för ett par dagar sedan och här, när du redan har gett bort tid, är det mycket svårt att få den tillbaka igen. Ser vi på rallyt från det större perspektivet har verkligen den positiva aspekten av dessa senaste fem dagarna varit hur bra jag har känt mig med min nya motorcykel. Jag hade bara gjort några få träningstimmar på Yamaha YZF450 innan jag kom hit, men nu har jag en mycket bättre förståelse för hur maskinen fungerar och jag lämnar Sardinien med mycket positiva intryck. Självklart finns det mycket arbete kvar att göra på vår Dakar-cykel men både Yamahas motor och chassi är riktigt starka och de är de viktigaste ingredienserna hos varje cykel. Nu beger vi oss tillbaka till Frankrike och börjar göra oss redo för nästa månads "Rally dos Sertoes" vilket är en händelse som är mycket närmare, både geografiskt och i formatet, till Dakar och därmed ett betydligt mer användbart utomhus-laboratorium. "

 P20130530084143833