Nu står det klart att femfaldige Dakarsegraren Cyril Despres kommer att köra en Yamaha YZF450 i 2014 års Dakarrally, istället för KTM. Yamaha som har en lång och framgångsrik Dakar-historia med bland annat Stéphan Peterhansel och hans rekordmånga sex Dakar-segrar. Här kan du kolla in bilder, film och läsa mer om satsningen.

Yamaha har en lång historia tillsammans med Dakar-rallyt. Redan 1979 anslöt sig Yamaha-föraren Jean - Claude Olivier. Listan över Yamaha-förare som har satt sin prägel på Dakar sedan dess är lång: Cyril Neveu, Franco Picco, Serge Bacou, Jean - Claude Olivier, Thierry Magnaldi, David Frétigné, David Casteu, Helder Rodrigues ... och givetvis Stéphane Peterhansel, rekordhållaren med 6 Dakar-segrar i motorcykelklassen på sitt samvete.

JFM35893x

Dakar har under årens lopp också varit ett rullande laboratorium för Yamahas motorcykel teknik. Först med de encylindriga cyklarna, följt av twinnarna fram till 1998, då fyrtaktstånkorna YZ450 och WR lanserades. David Frétigné tog hand om ökenutvecklingen av WR450F, då kan deltog i 2004 års Dakar med en tvåhjulsdriven version. Mycket tack vare David Frétigné och Helder Rodrigues vanns tre pallplatser i Dakar med WRF-modellen.

Under 2010 motiverade ankomsten av YZF450 Yamaha Motor France att starta med
Arbetet med att utveckla en ny Dakar-prototyp.

Från 2011 till 2013 fortskred utvecklingen av motorcykeln ständigt och under 2013 kunde vi bland annat se Yamahaförare vinna etappsegrar, samt hålla den totala ledningen under den första veckan (Olivier Pain ledde loppet under fyra dagar).

JFM36848x

Potentialen för YZF450, som blev mycket tydlig under det senaste Dakarrallyt gav upphov till nya större ambitioner inför 2014 års upplaga. Men, för att vinna behöver du förutom ett vinnarämne till motorcykel som kan göra jobbet och ett erfaret team, även en lovande förare... Och det är här Cyril Despres kommer in i bilden.

-Jag är väldigt motiverad av tanken på att ansluta mig till Yamahas "blå män". Jag minns hur jag tittade på dem på TV som en pojke och drömde... Inom Yamaha har jag upptäckt en stark familjekänsla, med ett utmärkt flöde av kommunikation och en teknisk personal som är motiverad och villig att lyssna. Jag är säker på att vi kommer att bilda ett starkt, enat team, fokuserad på ett mål: att uppnå seger. Jag är också glad över att ha Mickael Metge som hjälpryttare. Han är en ambitiös nykomling som genomförde sitt första Dakar i år och är extremt motiverad, berättar Cyril Despres.