Det blir mycket hoj i helgen när STCC kommer till Mantorp Park. I Pro Superbike går kampen mellan Lukas Ockelfelt, Suzuki, och Andreas Mårtensson, Honda, vidare, nu med en frisk Filip Backlund som satsar allt för att ta igen det han har förlorat på att stå över säsongsinledningen på grund av skada. Ockelfelt har dock bara Mårtensson i fokus inför den kommande helgen.

– Jag ska hålla Mårtensson bakom mig, säger han. Vad de andra gör på banan spelar mindre roll. Det är oss det handlar om.

Andreas Mårtensson, förmodligen Sveriges resultatmässigt stabilaste förare, gör som Ockelfelt men han har en motståndare till den här helgen – banan.

– Det gäller att göra det bästa i helgen, jag måste ha Lukas bakom mig i mål, det är det enda som gäller, säger Mårtensson. Mantorp är min sämsta bana, så har det alltid varit och kommer förmodligen att så vara, men nu gäller det att bryta det.

Regerande mästaren Filip Backlund tvingades stå över de två första tävlingarna på grund av skada. Senast Pro Superbike körde på Sviestadsbanan tog Backlund två segrar och han har seglat uppåt i tabellen. Avståndet upp till Ockelfelt och Mårtensson ser närmast ointagligt ut men så länge det finns en matematisk chans kommer Backlund inte att ge sig.

– Jag tänker vinna de resterande tävlingarna, säger Backlund. Det är ett tufft år, det vet vi om men de andra kan också köra omkull. Vi kommer att fajtas till sista flaggan. Det finns ingenting att förlora.

Förutom Pro Superbike bjuds det också på motorcykelåkning av finare snitt. Nordic BoTT, klassen som är roadracingens motsvarighet till Camaro Cup, bjuder på tung motorcykelunderhållning.

– När starten går är det som att åskan går i farstun, säger Alex Lind, ansvarig för klassen. Det mullrar och det brukar bli bra racing hela fältet igenom.

I Nordic BoTT körs det med fyrtakts V-Twin-motorer. Det mesta är fritt vilket innebär att det finns en hel del häftiga byggen att vila ögonen på i depån. Ducati och KTM är vanliga märken som det körs på.

– Vi står samlade på ett ställe i depån och alla är välkomna att hälsa på och provsitta hojarna, säger Alex. Det ska bli väldigt roligt att få köra tillsammans med STCC, det är en plattform vi tror på, och Pro Superbike.

Det bjuds på spänning i fler klasser än Pro Superbike och Nordic BoTT på Mantorp Park den 6-7 juli. I STCC gör Rickard Rydell, Johan Kristoffersson, Volkswagen, Chevrolet och Honda upp om segrarna. I Camaro Cup, Sveriges största racingklass med dryga trettiotalet startande, är det en minst lika hård fajt i toppen som i STCC. I Carrera Cup blir det klassisk sportvagnsracing – i helgen med ett nytillskott i form av en av Sveriges mest lovande racingtjejer, Mikaela Åhlin-Kottulinsky som coachas av rally- och dansdrottningen Tina Thörner.