Backlund dominerade Pro Superbike på Gelleråsen

Dominans på Gelleråsen

Årets premiärrace i Pro Superbike avslutades med en minst sagt tät fajt mellan regerande mästaren Freddy Papunen och Filip Backlund, en kamp som vanns av Freddy. Nu i helgen var Filip rejält laddad och körde precis som utlovat skjortan av konkurrenterna.

 

Efter sin andra plats vid premiären för Pro Superbike på Mantorp Park där Filip Backlund fick se sig besegrad av Freddy Papunen med ett par centimeter så tog den unge Västeråsaren ett radikalt beslut.

- Jag skall preparera min Suzuki till max och köra skjortan av alla vänta och se till Gelleråsen, var Backlunds löfte.


Redan i tidskvalet
visade Filip Backlund att han var att räkna med i dagens race då han noterade den näst bästa varvtiden efter hemmaföraren Mikael Nilsson på Yamaha. Med i kvaltoppen var också de två Yamahaförarna Kim Arne Sletten från norska Mo i Rana och veteranen Jan Hansson som kompletterade det första startledet.


Det andra startledet blev också vasst med de båda Kawasakiförarna David Andersson och regerande mästaren Freddy Papunen, Jimmy Lindström som vann serien för två år sedan samt Alexander Lund från Smålandsstenar som avslutade kvalet med att göra en kraftig krasch i det något besvärliga underlaget på banan som rådde efter regn.

Lördagens race kördes under perfekta förhållanden och det var en rejält taggad Filip Backlund som också tog hand om ledningen efter att ha blivit hårt uppvaktad av Kim Arne Sletten i inledningen. Sletten tvingades dock att släppa en lucka till Filip som lade hela det övriga fältet bakom sig och tog en överlägsen seger.
- Detta var skönt. Jag fick en bra start i heatet och höll sedan stumt hela tiden till målflaggan föll. Det är så här jag kommer att köra resten av säsongen. Min Suzuki fungerade perfekt liksom däcken och då blir det så här bra, sa en strålande glad Backlund efter segern.

Bakom Backlund blev det tuff racing med Sletten, David Andersson, Freddy Papunen och Jimmy Lindström under de inledande varven. Papunen arbetade sig upp på en tredje plats följd av Lindstöm.


På varv tre attackerade Lindström lite hårdare och tog sig förbi Papunen för att två varv senare också köra om Sletten till en andra plats.


En bit ner i fälten började Alexander Lundh och Jan Hansson att vrida gashandtaget i botten och närma sig toppen.


Efter åtta varv passerade Lundh först Sletten och lite senare även Papunen som inte orkade sätta emot. På varv 12 var Lundh i kapp Lindström som fick ge sig och Lundh kunde lätt rycka ifrån på en andra plats som han höll in i mål.
- I morse visste jag inte ens om jag skulle kunna köra efter gårdagens krasch men när väl starten gick så var det bara att bita ihop. Jag tog det lite försiktigt i inledningen för att känna mig för och efter några varv så var jag helt inne i racet och laddade stumt så en andra plats är jag belåten med i dag, berättade Alexander Lundh.

Jan Hansson fick närkontakt med Lindström och drog också med sig Mikael Nilsson till en härlig trippelfight om den sista pallplatsen. Hansson försvann dock från den kampen när han kraschade på näst sista varvet.


- Det hände något med fjädringen bak och jag fick ett ställ som var omöjligt att klara och for ut i gröngräset, sa Hansson.


På sista varvet körde sedan Lindström och Nilsson sida vid sida mot mållinjen där Jimmy Lindström kunde avgöra till sin fördel i sista kurvan.
- Jag bjöd in Micke till den fighten för jag trodde att vi var i mål varvet innan och slog av lite men fick gasa på för allt vad jag var värd när jag insåg att det var ett varv till , sa Lindström med ett skratt.


För premiärsegraren Freddy Papunen blev det en tuff helg.
- Jag får vara nöjd med de poäng jag tog. Jag har varit febrig och krasslig i veckan och efter 9 varv var jag så trött att jag funderade på att bryta, sa Papunen besviket.

 

MER PÅ STCC/PRO SUPERBIKE

 

Poängställning - PRO SUPERBIKE

 

PosNoNamnAnmälareMärkePoäng
1 14 Filip Backlund PTR Suziki Sweden Suzuki GSX-R 45
2 1 Freddy Papunen Team Cawalli-Bilsport & Mc Kawasaki 36
3 44 Jimmy Lindström Dynamite Racing Yamaha R1 32
4 5 Alexander Lundh Team Cresto Guide Honda Honda CBR1000 20
5 95 David Andersson D Andersson Racing Kawasaki ZX10 19
6 21 Andreas Mårtensson Team Cresto Guide Honda Honda CBR 1000 18
7 7 Mikael Nilsson KGK Suzuki Suzuki 16
8 56 Nicklas Cajback Team Skab Honda 13
9 41 Norvald Haaland Löwens Yamahasenter Yamaha R1 11
10 3 Jan Hanson VEIDEC Racing Yamaha 11
11 45 Kim Arne NP Racing Yamaha R1 10
12 30 Petter Jansson Cawalli Support Kawasaki 10
13 61 Daniel Kubberöd Kubberöd Racing Honda CBR1000 10
14 88 Richard Magnusson Team Krypton Racing Honda 8
15 6 Nikola Milovanovic VEIDEC Racing Yamaha R1 7
16 39 Henrik Stenberg Yamaha 5
17 91 Thomas Johansson Tompa Racing Honda 4
18 65 Andreas Nylund KTM RC8R 3
19 98 Lukas Ockelfelt Pejer AIP Racing Yamaha 2
20 35 Jimmy Wyrén Pejer AIP Racing Yamaha 0
21 77 Ploppen Andersson Blackbet.com Suzuki 0
22 43 Anders Eskilsson Cawalli Support Kawasaki 0
23 66 Robert Gull Gull Racing Honda 0
24 12 Lars Rydén Cawalli Support Kawasaki 0
25 33 Peter Gudmundsson Union Racing Kalmar Honda 0
26 40 Tobias Larsson Honda 0
27 27 Patrik Bengtsson Koan Racing Ducati 1098R 0
28 78 Erik Jorpes HiQ Yamaha 0
29 82 Niki Lindfors Bullfighter Racing Suzuki 0
30 93 Jimmi Lindén Honda CBR1000 0