Den tredje deltävlingen i årets Pro Superbike kördes under lördagen på ett sommarvarmt Ring Knutstorp med en något sensationell utgång när privatföraren David Andersson körde ifrån hela startfältet på sin Kawasaki.

 

Hondaföraren Alexander Lundh var favorittippad efter att tagit pole position i fredagens kval före Freddy Papunen, Kawasaki. När starten gick gjorde Filip Backlund en perfekt start och tog hand om ledningen. Dessvärre så tog det roliga snabbt slut för Filip när han fick ett framhjulssläpp uppe på krönet under Microbron och kraschade bort sig.

Jimmy Lindström, Yamaha, smet upp i ledning efter att safety car varit ute för att få bort Backlunds Suzuki. David Andersson tog hand om andra platsen bakom Lindström följd av Janne Hansson och Freddy Papunen.

Norvald Haaland och Erik Jorpes fick närkontakt med varandra på väg upp mot hårnålen på en del av banan som asfaltlagats under natten och där det var rejält halt i ytterspåret. Det blev en ny safety car period.
2ab178b13b
När fältet åter släpptes så blev det en härlig fight mellan Jimmy Lindström och David Andersson där dessa båda bytte plats i ledningen några gånger men den kampen tog slut när Lindström vurpade på samma ställe som Haaland och Jorpes åkte av tidigare.

David Andersson kunde därefter skapa sig en bekväm lucka i ledning som Papunen och Janne Hansson gjorde allt vad de kunde för att täppa till.
Efter 13 körda varv kom Hansson och Papunen in i startkurvan sida vid sida och när det släppte för Hansson så drog han Papunen med sig i en krasch och båda fick bryta.

Alexander Lundh hade arbetat sig upp bakom Hansson och tog över andra platsen där han vred gashandtaget i botten för att få närkontakt med David Andersson.


På grund av safety carperioderna så överskreds den maximala racetiden och racet fick kortas ner till 21 varv vilket David Andersson tackade för när han flaggades av som segrare 0,087 sekunder före Lundh. Henrik Stenberg tog hand om tredje platsen efter bra körning följd av Mikael Nilsson.

- Även om jag är privatförare så vet jag att jag kan vara med i toppen och utmana de övriga och det är i topp fem som jag skall vara i alla race, sa en belåten David Andersson.


- Jag är jättenöjd med att bli tvåa i dag. David körde snabbt och jag ville absolut ta mig i mål, berättade Alexander Lundh.

- Detta hoppas jag var ett trendbrott för min del så nu blir det en skön resa hem till Kalix, sa en nöjd Henrik Stenberg

Daniel Andersson vann naturligtvis även privatcupen där Tobias Andersson tog en fin andra plats med sin Honda efter att ha blivit femma totalt. Den sista pallplatsen i privatcupen gick till Yamahaåkande Lukas Ockelfelt som slutade åtta totalt.