Tom Vialles fantastiska seger under Turkiets Grand Prix och den 18:e och sista deltävlingen av 2022 års MXGP-VM gjorde att KTM kunde fira sin fjortonde MX2-titel sedan klassens start 2004.

Red Bull KTM Factory Racing-stjärnans prestation markerade också den första VM-titeln med den nya generationen av KTM:s SX-maskiner, som lanserades i somras. Red Bull KTM Factory Racing gick in i säsongen 2022 med hinder och en rejäl utmaning. Det allterövrande motocrosslaget hade vunnit ett världsmästerskap varje år sedan 2010 bar ett, men den tragiska förlusten av Rene Hofer och en långvarig fotskada för Jeffrey Herlings innebar att Vialle, som höll på att återhämta sig från sin skada under vintern, nu var ensam representant.  

Bakom styret på helt nya 2023 KTM 250 SX-F sågs snart Vialle ”flyga fram” från start. Under helgens final i Turkiet behövde 21-åringen slå huvudrivalen Jago Geerts (vilket han lyckades med genom att vinna båda racen) med bara två poäng som delade paret. Fransmannen hade duellerat hårt med belgaren hela säsongen – från mars till september – och på olika banor, terräng och klimat. Vialle vann 10 av årets 18 GP. Han vann 17 av 36 race och dök upp på pallen 15 gånger. Det var hans mest produktiva tävlingssäsong och resulterade i hans andra VM-titel efter bara fyra år i klassen.  

Vialle kommer nu att bege sig till USA för att tävla i 2023 års AMA 250SX och 250MX mästerskap, men hans samling av två VM-titlar och 24 vinster sedan han anslöt till Red Bull KTM Factory Racing-teamet som en rookie 2019 är ett bevis på hans arbetsmoral, hans samarbete med Joel Smets, Dirk Gruebel, Harry Norton och resten av team-personalen och den bestående konkurrenskraften hos KTM 250 SX-F. 

Tom Vialle: "Jag är så glad. Att avsluta säsongen så här är så skönt. Det här är mitt sista race i MX2 så det var speciellt. Jag ville njuta av de sista racen och med teamet, som har varit ett så starkt hem för mig under fyra säsonger. Att vinna titeln för andra gången är fantastiskt. Den första var galen men också den här för att det var så tajt. Jag var tvungen att komma hit och vinna båda racen, och det var inte så lätt."