Helgens MotoGP-race på Silverstone i England var en blöt historia. Den australienske Hondaföraren Casey Stoner knep segern, och därmed sin 27 GP-seger i ordningen. Hans teamkamrat Andrea Dovizioso kom på andra plats medan Colin Edwards (Yamaha) knep tredjeplatsen trots sitt brutna nyckelben.

Jorge Lorenzo (Yamaha) ledde en regnig start, tätt följd av de två jagande Hondaförarna Dovizioso och Stoner, med Marco Simoncelli (även han på en Honda) tätt bakom. Men Lorenzo begick ett misstag på första varvet, och Dovizioso och Stoner tog över tätpositionen och några kurvor senare tog sig även Simoncelli förbi den regerande MotoGP-mästaren.

Stoner tog över ledningen från Dovizioso på varv två. Samtidigt jagades de två att Simoncelli, tills han körde lite väl brett i en kruva under det fjärde varvet och förlorade sin position till Lorenzo.

Med regnet ständigt fallande och allt sämre körförhållanden, kraschade Lorenzo bort sig från sin tredjeplats under varv 8, vilket gör racet på Silverstone till det första han inte kom i mål i sedan 2009.

Detta satte den 25 år gamla Simoncelli åter på tredje position. I jakten på en ännu bättre pallplacering tog han sig även förbi Dovizioso, men tappade "fronten" på varv tio och kraschade därmed bort sin första pallplats.

Stoner hade nu skapat sig en lucka på cirka 15 sekunder, och med lite mer än tre varv kvar att köra varvade han Héctor Barberá och Randy de Puniet (som avslutade på plats 11 och 12 respektive).

Den kanske främsta överraskningen i helgen kom i och med Colin Edwards tredjeplats. Texasföraren, som bröt nyckelbenet för ungefär en vecka på Catalunya i Spanien, startade från åttonde plats för att kört ett konsekvent race. Edwards drog givetvis nytta av Lorenzo och Simoncellis motgångar, men race är race, och hursomhelst vann han sin första pallplats för säsongen.

Nicky Hayden (Ducati), som satte snabbaste varvtid under loppet, följde Colin Edwards över linjen på fjärde plats.

Álvaro Bautista (Suzuki) kom på femte plats medan Valentino Rossi (Ducati) slutade sexa framför tjeckiska Karel Abraham (Cardion AB Motoracing).

Toni Elias gjorde en bra start från 14e plats,och placerade sig och hans LCR Honda på åttonde plats under första varvet. Den regerande Moto2-mästaren passerat linjen på åttonde plats, med Hiroshi Aoyama (Honda) på nionde plats och Loris Capirossi (Pramac Racing) på tionde.

Ben Spies (Yamaha) kraschade bort sig på varv 14.