Mästerskapsledaren i MotoGP, den spanske Yamahaföraren, Jorge Lorenzo, utökade sin poängledning i och med sin femte seger för året, som han körde hem i samband med helgens race på Catalunya i Spanien. Dani Pedrosa (Honda) och Casey Stoner (Ducati) kom tvåa respektive trea för andra tävlingen i rad.

Jorge Lorenzo blev den första Yamahaföraren någonsin att vinna tre race i följd i roadracingens kungaklass från pole position sedan Eddie Lawson gjorde så 1986, när Jorge tog sin femte seger för året på Catalunyabanan under söndagen. Den spanska Yamahaföraren har nu 52 poängs ledning i toppen efter att han tog sin andra seger på hemmaplan denna säsong.

 

Dani Pedrosa (Honda) gjorde en av sina snabba starter och hade ledningen vid första böj efter att ha startat från andra startled, men kom fel, och i slutet av första varvet hade han tappat till nionde plats. Pedrosa lyckades återhämta sig och inom en inte allt för lång tid var han uppe på tredje plats.

Aleix Espargaró (Pramac Racing) hade en avåkning efter att han pressat lite väl hårt då han försökte avancera och Andrea Dovizioso (Honda) började en kamp om ledningen med Lorenzo (Yamaha) och tog över lednigen på det tredje varvet, men det dröjde inte länge förens Lorenzo åter låg i ledning.

När Casey Stoner jagade från tredje plats körde han av banan, och tappade ner till femte plats, efter att Randy de Puniet (Honda) och Pedrosa smet förbi, och Espargaró kraschade besviket ut från sitt hemmarace under de sjätte varvet.

Varv 14 var ett mycket händelserikt sådant då Marco Simoncelli (Honda) kraschade bort sin sjätteplats då han jagade sin bästa placering i kungaklassen hittills. Då, i ett avgörande ögonblick för racet körde även Dovizioso omkull, när han jagade Lorenzo uppe i täten, och återanslöt tävlingen på en 15: e plats strax därefter.

Med det var Lorenzo så gott som solklar segrare med en marginal på drygt 5.5sekunder med mindre än halva loppet kvar att köra, och Stoner och Pedrosa duellerade om andraplatsen med De Puniet jagandes där bakom på en fjärde plats.

Lorenzos ledandning visade sig vara för mycket för de jagande är bakom och Jorge passerade mållinjen med en segermarginal på 4.754 sekunder, och tog sin femte seger för säsongen. Pedrosa vann andraplatsen med den minimal marginalen på två tiondelar av en sekund före Stoner, som fick nöja sig med tredje platsen, och pallen såg därmed likadan ut som vid senaste GP:t vid Assen.

Lorenzo har nu 165 poäng med tvåan Pedrosa på 113 poäng. Dovizioso förblir trea med sina 91 poäng, medan Hayden, De Puniet och Stoner hoppar över den frånvarande Valentino Rossi upp till platserna fyra till sex.

 

Resultat MotoGP - Catalunya

Pos.PoängFörareNationTeam
1 25 Jorge LORENZO SPA Fiat Yamaha Team
2 20 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team
3 16 Casey STONER AUS Ducati Team
4 13 Randy DE PUNIET FRA LCR Honda MotoGP
5 11 Alvaro BAUTISTA SPA Rizla Suzuki MotoGP
6 10 Ben SPIES USA Monster Yamaha Tech 3
7 9 Loris CAPIROSSI ITA Rizla Suzuki MotoGP
8 8 Nicky HAYDEN USA Ducati Team
9 7 Marco MELANDRI ITA San Carlo Honda Gresini
10 6 Hector BARBERA SPA Paginas Amarillas Aspar
11 5 Colin EDWARDS USA Monster Yamaha Tech 3
12 4 Mika KALLIO FIN Pramac Racing Team
13 3 Kousuke AKIYOSHI JPN Interwetten Honda MotoGP
14 2 Andrea DOVIZIOSO ITA Repsol Honda Team
15 1 Wataru YOSHIKAWA JPN Fiat Yamaha Team