Despres snabbast igen

Under söndagen var det åter igen Cyril Despres som kammade hem sträcksegern före Coma och Lopez, och har nu klättrat till tredje plats totalt. Marc Coma leder fortfarande totalt, före David Frétigné. Pål Anders Ullevålseter körde in på tionde plats och ligger nu femma sammanlagt. Thomas Berglund hade en strulig dag och kom på 44:e plats och halkade ner till plats 17 i totalställningen. Annie Seel körde in på 51:a plats och är nu 78:a totalt medan Henrik Rahm kom på 87:e plats och ligger nu 101:a sammanlagt.

Efter lördagens vilodag höjdes tempot till nya höjder under söndagen. Den franske KTM-föraren Cyril Despres, som hade en strulig inledning på årets Dakarrally (tillika segrare av 2007 års Dakarrally), körde till sig etappsegern och har nu klättrat rekordsnabbt upp till tredjeplats i totalställningen. Den spanske KTM-föraren Marc Coma leder fortfarande tävlingen. Den franske Yamaha-föraren David Frétigné har efter gårdagens fina körning klättrat upp till en andraplacering totalt, och slåss mot de snabbaste KTM-förararna med sin rallykittade Yamaha WR450F.

fb_001_caetano_08_7013

Det blev tyvärr en lite sämre placering för Thomas under söndagens etapp, en 44:a placering på sträckan gjorde att han åter igen halkade ner till en 17:e plats totalt.

fb_009_caetano_08_7120

Ett tekniskt fel gjorde att GPS:en slutade fungera och där med även kompassen på ett parti där han skulle använda sig av kompassen för navigering. Detta gjorde att han inte hade någon möjlighet att veta vilken riktning han skulle. Han slog då följe med två stycken förare som naturligtvis körde fel och han tappade cirka 20-25 minuter på detta.

fb_95121

Felet är nu lokaliserat, det var oxid i en koppling och en kabel som var avskalad och kunde orsaka kortslutning. Felet åtgärdades under söndagskvällen och kommer förhoppningsvis inte att ställa till det något mer.

fb_intervju9

Söndagen i övrigt bestod av en mycket lång transport och därefter körning uppe i bergen på små grusvägar. Dessa var till stor del täckta med ett tunt dammlager som gjorde att det var riktigt läskigt att köra. Det sladdade hela tiden och det var extremt viktigt att hålla blicken långt fram för att få en bra och jämn körning. Utöver dessa småvägar så var det också en kortare "fri" navigering och det var dessvärre då som Thomas drabbades av det tekniska felet.

HÖR THOMAS BERÄTTA OM SÖNDAGENS ETAPP

service

Pål Anders Ullevålseter är väldigt nöjd med söndagens körning. Han säger att han klarade att hålla jämnt tempo hele vägen. Och cykeln var i tipp-topp-skick med nyservad motor. Allt fungerade perfekt.

fb_l3rvb2xzl3bob3rvywxidw1fdmlldy9jdxn0b21lci9pbwcvmjc3my9iyw5uzxi0njgvmjc3mzqzlmpwzy9dcm9wp3g9mcz5ptamd2lkdgg9ndy4jmhlawdodd0zmjq

Pål Anders säger att han aldrig har känt att han tidigare har kört så bra som under söndagen!


-Jag klarar helt enkelt inte att köra snabbare" säger han. Marc Coma och Cyril Despres är enligt Pål Anders i en egen klass. De har sina hjälpförare med sig hela vägen.


-Jag får satsa på att de kör lite fel här och där, fortsätter Pål Anders.

fb_levi-4682

För några dagar sedan kunde vi läsa om hur Annie Seel kraschade våldsamt, men lyckligtvis kunde fortsätta.

-Dakarrallyt är smärtsamt. Samtidigt som jag hatar Dakarrallyt älskar jag det, säger Annie Seel i inslaget som du kan se i dess helhet genom att klicka på länken här nedan.

SE TV-INSLAGET MED ANNIE SEEL

 

Henrik Rahm som debuterar i Dakarrallyt i år säger så här efter söndagens etapp: " Idag en snabb special som passade bra. Tyvärr missade jag 5 minuter i starten samt navigerade fel en gång. Allt måste ju funka nu om jag skall ha en placering. Jag SKA i mål!"


Under måndagen
blir det en fortsatt körning norrut. Sträckan börjar med en kort transport på 88 kilometer och därefter 449 kilometer specialsträcka.