Lopez första etappseger i Dakarrallyt

Lopez sträcksegrare

Sjunde etappen som kördes igår, före dagens vilodag, vann chilenaren Francisco Lopez sitt livs första sträckseger i Dakarrallyt. Och det precis före att tävlingen gör entré i hans hemland. Marc Coma körde in i mål närmare fyra minuter efter Lopez, och leder fortfarande med närmare en timme före tvåan Jonah Street. Cyril Despres hade ännu en bra dag och körde in på tredje plats, och ligger nu sexa totalt. Trots det stenhårda klimatet är samtliga motorcykelförare från Sverige och Norge fortfarande kvar i tävlingen. Härligt!

Idag, lördag är det vilodag i Dakarrallyt, och jag hoppas att vi kommer att få in mer omfattande rapporter från framförallt de svenska förarna och På Anders Ullevålseter.

fb_009_andre-chaco_070028

Fredagens etapp, den sjunde i årets Dakarrally vanns av Chilenaren Francisco Lopez. Pål Anders Ullevålseter körde in på en sjunde plats och är nu fyra totalt. Thomas Berglund som haft flera dagar med bra flyt körde in på tolfte plasts och ligger nu på 16 plats totalt. Annie Seel som haft en tuff resa så här långt kom på 61:a plats och är nu nummer 80 i totalställningen. Dakardebutanten Henrik Rahm kämpar tappert vidare och efter att kört in som nummer 109 på sträckan är han nu 104:a totalt.

Fredagen var ännu en bra dag för Thomas Berglund och han är nöjd med resultatet som har tagit honom upp en placering och han närmar sig nu Vinters som ligger närmast framför. Nu har Thomas tagit igen den tid som han tappade den första dagen på grund av punkteringen. Han tycker att det ska bli skönt med en vilodag nu, inte för att kroppen är så sliten utan mycket för att få i ordning på all materiel igen. Sen så meddelar han att han har lite ont i stjärten eftersom han på transporterna sitter ner mycket och nu när man kortat de två sista dagarna så har transporterna blivit mycket längre.

fb_thomasUnder gårdagen så fick Thomas även förmånen att betala sin fortkörning sen några dagar tillbaka. 200 euro kostade det, men pengarna går till bygget av Argentinska barnhem så det kändes ganska bra ändå. Förutom det så har det även blivit en hel del utgifter till för alla reservdelar som han köpt från KTM.

KTM har ju löst reservdelsfrågan helt för de som åker rallyt. De åker med i servicekaravanen och tillhandahåller alla de reservdelar som åkarna kan tänkas behöva. Enda nackdelen är att KTM även skickar en faktura när racet är klart...

fb_pal-andersFredagens sträcka började med 12 mil på en smal traktorstig i mycket lös sand och Thomas var glad över att han startade så långt fram för stråken skulle säkert bli svårkörda längre bak i fältet. Här låg han på ganska hårt och körde in en åkare som startade två minuter innan, men mot slutet blev han lite trött och blev ikappkörd av Pål-Anders och Roudriges #25. Därefter så kom mycket hård terräng med en del "fesch-fesch" som man kallar det, extremt löst pulver som man bara försvinner ner i med däcken. Slutet på sträckan var sen mycket snabbt och nötte hårt på däcken så det var tur att sträckan var förkortad.


thumb_fb_001_andre-chaco_070006Vad gäller däcken så är det många som har samma problem som Thomas när det går riktigt fort, det vill säga 150 km/h och över. Dessa hastigheter sliter mycket hårt på däcken och dubbarna försvinner helt efter ett tag. Coma fick även idag punktering och eftersom han kör på Pirelli så har han inte tillgång till någon mosse heller. På något sätt har Despres bytt över till Michelin och det kan vara en orsak till att han nu kommit igång lite mer, för nu kör även han med mosse.

För första gången
under rallyt så blev Thomas tvungen att stanna för att kissa. Han har en så kallad urindrom, kondom med slang, men har inte använt den ännu. Kanske skall de få åka på nu, men han är lite osäker på funktionen :-)
fb_011_andre-chaco_070082

Under lördagens vilodag så kommer Thomas och de andra i teamet försöka tvätta lite kläder och ta hand om övrig utrustning. De har börjat fundera på om de skall byta tillbaka motorn som nu är renoverad till slutet av racet. Detta är ju inget som får ställa till med något nu.
fb_011_andre-chaco_070082

I övrigt så verkar Thomas vara till synes nöjd och glad. Kroppen säger att han är i bra form fortfarande.

HÖR THOMAS KOMMENTERA DAG SJU

 

SE FILM DÄR ANNIE SEEL TALAR UT OM DAKARRALLYT

Se filmen från sjunde etappen

{youtube}mC5jcN2_-ZU{/youtube}

Ytterligare film från etapp sju

{youtube}wIi2X1l69b4{/youtube}