Cyril Despres snabbast

Under den sjätte etappen var det Cyril Despres som vann sin första etappseger i årets Dakarrally. Cyril Despres har tidigare haft stora däcksproblem men klarade sig bra under torsdagen. Marc Coma som kom tvåa på etappen utökade sin totalledning. Närmaste rival är Jonah Street som ligger lite mer än 40 minuter efter. Pål Anders Ullevålseter som hade en struldag körde in på 14:e plats och ligger nu femma totalt. Thomas Berglund hade däremot en mycket bra dag och körde in på 10:e plats men ligger kvar på 17:e plats totalt. Annie Seel körde in som nummer 86 på sträckan och återfinns nu på 88:e plats totalt. Henrik Rahm körde in på 118:e plats och är nu 107:a totalt.

Efter Dakarrallyts sjätte etapp är Thomas Berglund mycket nöjd. Han är glad och nöjd med ett resultat som är hans bästa i Dakar sammanhang (så här långt). Thomas har under torsdagen satsat på att inte förivra sig och köra stabilare och säkrare än tidigare. Detta har medfört lite lägre hastighet men säkrare navigering och inga stora krascher. Blev ju 10:e på sträckan och detta gör att han fortfarande är kvar på en 17:e plats totalt men tar in 10 minuter på de som är framför, har nu bara 10 minuter upp till 15:e platsen.

fb_95089

Torsdagens etapp har påverkats mycket av onsdagens sträcka som tvingade många förare att sova ute i terrängen under natten. Thomas berättar att när han stod vid starten så kom det in åkare som sovit ute och de tankade direkt och ställde sig i kö för att starta igen. När klockan var 21:00 under onsdagskvällen så hade fortfarande bara 1/2 startfältet gått i mål och då sköt man upp starten en första gång. Det visade sig sedan att inte heller detta räckte riktigt utan man flyttade strax innan starten fram tiden ytterligare 30 minuter.

fb_004_andre-chaco_060086

Torsdagens körning inleddes med fem mil sanddyner som Thomas klarade bra och även navigeringen fungerade fint. Därefter så blev det mer öppna landskap och hastigheter på 170-180 km/h på kompasskurs och även detta fungerade mycket bra för Thomas.

fb_009__andre-chaco_060121
I övrigt så beskriver Thomas miljön i årets Dakar som mycket trevligt och det är roligt att köra. Vid varje tillfälle man kör genom städer så är det fullt med människor överallt som tar bilder och vinkar till åkarna. För övrigt så är det varmt, lite väl varmt för en nordbo som Thomas säger och det blir lite varmt med långkalsonger (ett måste dock för att undvika skavsår).

fb_002_caetano_06_3667
Den höga höjden påverkar inte Thomas själv, men han säger att det märks på motorcykeln som inte är lika rapp som vanligt och att han har tappat cirka 20 kilometer på topphastigheten.

fb_001_caetano_06_3658
Pål-Anders Ullevålseter gjorde idag strax efter sanddynorna en lite miss och körde åt fel håll i cirka tio minuter innan han insåg problemet och fick vända och köra tillbaka.

fb_hugopayen
Under torsdagskvällen satt Thomas i bivacken och åt en av försvarets gröna påsar med pasta Bolognese. Det var mycket bra och naturligtvis så är det viktigt att få i sig ordentligt med mat efter så här långa dagar på motorcykeln.

fb_intervju6
Idag, fredag, tänker Thomas satsa på att köra som under torsdagen och inte förivra sig utan satsa på att sakta äta sig ikapp de som är framför.


HÖR THOMAS KOMMENTERA SJÄTTE ETAPPEN

fb_014_040_caetano_06_3948

Annie Seel kommenterar sjätte etappen:
"Sträckan blev ändrad och specialen förkortad till 178 km. En orsak var att det fanns en flodpassage som inte gick att köra igenom. Femmans tuffa sträcka igår hade också tagit hårt på alla tävlande, så de hade inte klarat ytterligare en lång svår etapp. Starten senarelades dessutom så de skulle hinna vila. Gårdagens etapp "neutraliserades" också, det vill säga tidsgränsen slopades, så alla ekipage kunde starta (bortfallet hade blivit orimligt annars - redan ca 100 som brutit). Det blev lite stökigt när nattens eftersläntrare kom i mål och mötte dem som startade på morgonen. Pigg trots allt besvär igår och lite sömn. Sexan gått bra. Specialen var ju avkortad till hälften, fast knepig ändå. Bra tempo, kört om många. Position 86 på etappen. Men ska kolla varför det blivit så mycket strafftid, visste inte ens om det."

fb_001_dsj_06_6724

Den sjunde sträckan, som körs idag fredag, börjar med en transport på 80 kilometer innan specialsträckan på 419 kilometer. Därefter så blir det en riktigt lång transport på 317 kilometer innan man når Valparaiso ute på västkusten. När man nått dit så är det sen vilodag på lördag.

 

TOTALSTÄLLNING EFTER SJÄTTE ETAPPEN
1 Marc Coma 23:43:41
2 Jonah Street +00:40:29
3 David Frétigné +00:47:30
4 Jordi Viliadoms +01:09:48
5 Pål Anders Ullevålsäter +01:13:13
17 Thomas Berglund +02:55:44
88 Annie Seel + 11:18:38
107 Henrik Rahm + 14:49:33

 

FILM FRÅN SJÄTTE ETAPPEN

{youtube}OhbNpbyW3KM{/youtube}

LANDSKAPSBILDER FRÅN SJÄTTE ETAPPEN

{youtube}2_YKgXkGD_s{/youtube}