Verhoeven snabbast

Måndagen bjöd på en återigen kortade etapp i Dakarrallyt. Holländaren Frans Verhoeven var snabbast på sträckan, före David Frétigné och Marc Coma. Pål Anders Ullevålseter tappade lite under måndagen och ligger nu sju totalt. Thomas Berglund straffades med två timmars tidstillägg för en fortkörning och halkade ner till plats 22 i totalställningen. Annie Seel körde i mål som 55:a och ligger nu 68:a sammanlagt. Henrik Rahm biter sig envist fast i tävlingen och är nu 96:a totalt. Marc Coma är fortfarande i totalledning före David Frétigné och Cyril Despres.

Thomas Berglund var lite nedslagen efter måndagen. Körningen hade överlag gått bra men han hade missat en speedzone med reglerad hastighet och därför dragit på sig ett tidstillägg på två timmar. Detta trots att Thomas inte varit inne i det aktuella området utan på något sätt kört runt det. På grund av detta ramlade han ner till en 87:e plats på sträckan och totalt halkade han tillbaka till en 22:a plats.

fb_001_andre-chaco_090569

Utöver detta så hade även kedjan gått av och kopplingen slutat att fungera. Thomas hade ett extra kedjelås och kunde laga kedjan men fick köra 29 mil utan koppling, men det lär trots allt inte påverkat körningen så mycket. Under måndagskvällen byttes koppling och kedja.


Även Pål-Anders
hade problem under nionde etappen. Vid en flodpassage tidigt på sträckan så välte han med cykeln och fick lägga 30 minuter på att tömma cykeln på vatten, vilket är orsaken till att han halkat tillbaka i resultatlistan idag.

fb_002_andre-chaco_090027_1

Thomas hoppades nu på några långa sträckor där tidsdifferenserna skulle bli stora så att han åter kunde klättra i listan. Tisdagen har nog precis det att erbjuda. Den börjar med 20 kilometer transport innan specialsträckan på 670 kilometer börjar.

KLICKA FÖR ATT HÖRA THOMAS KOMMENTERA STRÄCKA 9

Thomas Berglund

Annie Seel om etapp 9:

"Även denna sträcka kortades - med 20 km i slutet där det var supermjuk och instabil sand. Lång sträcka ändå, 430 km. Inte helt nöjd med dagen. Det var väldigt stenigt så jag trillade en massa gånger. I början var det också dammigt så jag saktade ner, onödigt mycket. Det var fel strategi att hålla igen för att spara krafter med mera. Fick ingen rytm alls i körningen. Så jag tänkte "va fan, nu drar vi på". Och det gick ju undan resten av sträckan. Men tungt var det - köra maratonenduro på ett 170-kilos åbäke. Navigationen eller sanden var inga problem alls. I mål som 55:a. Har lovats 20 min i kompensation för den där hjälpinsatsen förut. Vet inte när och hur det redovisas, avräknas väl från totaltiden."

fb_annie_bluenose_048fb_broken_helmet_054

Henrik Rahm om etapp 9:
"En grymt jobbig dag, 45 mil på över 9 timmar. Idag värst hittills. Imorgon har de varnat för att det skall bli ännu värre! Jag laddar upp nu! Hojen funkar perfekt, men jag är bra sliten, men det är väl alla vad det verkar. Arredondo har kraschat idag och ligger på sjukan. Tre av fyra kvar i Team Scandinavia."

 

FILM FRÅN ETAPP 9

{youtube}J_WddpSD-eU{/youtube}

 

LANDSKAPSBILDER FRÅN ETAPP 9

{youtube}HjMLuZ-mW-g{/youtube}

 

fb_001_andre-chaco_090011

fb_002_andre-chaco_090027