Nya regler i Dakarrallyt

Trots att rallyt även 2010 kommer att köras i Sydamerika kallas det fortfarande Dakarrallyt. På den punkten är allt sig likt. Mitt under anmälningsperioden för 2010 års Dakarrally dyker plötsligt nya regler upp som ställer till stora problem för många av förarna. Bland annat tillåts endast motorcykelförarna i proffsklassen att köra motorcyklar på maximalt 450 kubik. Amatörerna tillåts delta med motorcyklar på upp till 660 kubikcentimeter, men då i strypt utförande. Under 2011 kommer den nya regeln slå igenom totalt och då kommer endast motorcyklar på under 450 kubikcentimeter att tillåtas delta i rallyt.

 

Givetvis ställer detta till det en hel del för de tävlande. I synnerhet för tävlande i Proffsklassen så som exempelvis Tomas Berglund och Pål- Anders Ullevålseter. Och när jag talar med Tomas under torsdagsmorgonen är han inte helt överlycklig över att ändringen kommer mitt under anmälningsperioden.

 

fb_intervju3-Jag tror att det kommer att bli mycket diskussioner kring detta, och det kommer säkert hända en hel del de närmaste dagarna. Jag kommer att avvakta några dagar och sedan får vi se. Om det blir som beslutat så kommer jag sälja av mina 690-maskiner och istället satsa på KTM 450EXC som utgångsmaterial. Att sätta i en 450-cylinder i ett 690-chassi är inte tänka på. Det blir allt för lite effekt för att driva runt den maskinen, säger Tomas Berglund.

-Jag är inte enbart positiv till regeländringen, men det är ju lika för alla. Det kommer antagligen inte gå riktigt lika fort och det är ju bra ur säkerhetssynpunkt. Däremot är det inte säkert att det kommer bli billigare, avslutar Tomas.


Under senare år har allt fler förare valt mindre och lättare motorcyklar framför större modeller. I årets Dakarrally var 40 procent av motorcyklarna på under 450 kubikcentimeter.


De "amatörer" som vill delta i 2010 års Dakarrally med sin motorcykel på över 450 kubikcentimeter blir tvungna att montera en strypning på motorcykeln. Strypningen kommer att tillhandahållas av tävlingsorganisationen.


Anmälningstiden
för 2010 års Dakarrally drog igång den 15 maj och kommer att vara öppen till och med sista juli.


Dakarrallyt 2010 inleds på nyårsdagen i Argentinas huvudstad, Buenos Aires.


Mer om Tomas Berglund

Mer om Dakarrallyt