Här kommer några tips på härliga motorcykelturer i Sverige denna härliga sommar. För många motorcyklister lockar Alperna och Norge som erbjuder motorcykelvägar i världsklass. Därmed är det inte sagt att det inte finns trevliga motorcykelvägar här hemma i Sverige. Tvärtom är vårt land fullpackat med underbara motorcykelvägar som är belagda med asfalt. Här intill har jag valt ut några godbitar från olika platser i vårt avlånga land som lämpar sig perfekt för en härlig kvälls- eller helgtur.

Norra Stockholm

Brottby - Kårsta – Össeby-Garn - Åkersberga – Svinninge – Vaxholm

Cirka 6 mil

En av mina personliga favoriter. I Roslagen finns gott om kurviga småvägar som är underbara att köra motorcykel på. Starta vid Stora Karby i Brottby, kör norrut till Kårsta och sedan vidare österut mot väg 280 mot Roslagsstoppet där du kan stanna till och ladda med nybakade kokosbollar. Fortsätt söderut på väg 280 mot Brottby och ta av vid Össeby-Garns Kyrka och fortsätt österut på Sjöbergsvägen som för dig vidare ner till väg 276 vid Åkersberga. Därifrån fortsätter du på Svinningevägen via en snutt på väg 274 och svänger av till välkurvade Bogesundsvägen ute på Bosesundslandet som i sin tur leder dig ut till Vaxholm. Därifrån finns möjlighet att fortsätta med Vägverkets färjor som tar dig via Rindö (på väg 274) och över till Värmdö för vidare transport in till Stockholm.

tn_MAR19751

Södra Stockholm

Cirka 8,5 mil

Västerhaninge – Rosenhill – Sibble – Skanssundet – Järna – Södertälje

Vid Västerhaninge väljer du väg 257 (Tungelstavägen) västerut mot Rosenhill. Här kommer du bjudas på en hög med läckra kurvor som sveper genom landskapet. Vid Rosenhill kan jag varmt rekommendera köttbullsmackan med en kopp kaffe innan du fortsätter vidare. Kör söderut (vänster i korsningen ut från Rosenhill) på väg 225. Efter cirka 3 kilometer svänger du höger (västerut) vid Dalsta in på en mindre väg. Efter närmare 3 kilometer (vid Bullsta) håller du till vänster och fortsätter i sydvästlig riktning via Sibble. Efter cirka en mil är du framme vid Skanssundet. Ta färjan

För att ta sig med färjan över Skanssundet och därefter svänga vidare till Södertälje via Järna. Fortsätt norrut på E4:an för att komma tillbaka till Stockholm.

tn_DSC_0084 

Västra Götaland

Skövde – Töreboda – Karlsborg – Hjo – Skövde

Cirka 15 mil

Kör norrut från Skövde till Töreboda på väg 200, en sträcka som inte bjuder på värst mycket kurvor. Däremot blir väg 202 mellan Töreboda och Karlsborg där du kan passa på att njuta av solen vid Karlsborgs fästning som står där alldeles intill Vättern.

Från Hjo kan du köra raka spåret på väg 194 till Skövde eller så siktar du på Korsberga (väster om Hjo). Vid Karthagen kör du Norrut via Djursätra vidare i nordvästlig riktning till Bjärby och in till Skövde på betydligt mindre och mer välkurvade vägar.

tn_JW5_2222

Östergötland

Åtvidaberg – Kisa – Malexander – Österbymo – Kisa - Åtvidaberg

Cirka 21 mil

I Östergötland finns det gott om undangömda godbitar för dig som söker efter kurviga vägar, såväl asfalterade som grusvägar. Förslaget i det här fallet startar vid Åtvidaberg. I södra delen av Åtvidaberg kör du västerut på väg 134 som bjuder på härliga svepande kurvor hela vägen fram till Kisa. Forsätt rakt fram (västerut) i Rondellen på 134 som även här kallas ”Ydrevägen”. Kör ganska exakt 6,6 kilometer och ta därefter höger (strax efter att du passerat bron över sjön Fölingen). Nu tar en lite mindre men ack så välkurvad väg vid som leder dig i nordvästlig riktning till Malexander. Här kan du passa på att ta ett dopp i Sommen. Om du inte fått nog av de kurviga vägarna kan du med fördel fortsätta vidare till Bösebo och Kopparhult (väster om Malexander) och ta färjan vid Sundsudden för vidare körning söderut till Österbymo för att där vända åter på väg 134 mot Kisa och Åtvidaberg (vilket ger en total rutt på strax över 20 mil).

tn__RED5079

Dalarna

Leksand – Sollerön – Mora – Våmhus – Orsa – Rättvik – Leksand

Cirka 18 mil

Ta Siljansnäsväg via Västanvik till Siljansnäs. Fortsätt på Moravägen till Björka och Gesunda. Ta bron över till Sollerön och fortsätt till Vinäs längs Siljan upp till Mora. Välj sedan väg 70 norröver (mot Älvdalen). Från att du kör på bron ut ur Mora över Österdalälven är det cirka 5 kilometer tills du ska svänga av in på Våmhusvägen och svänga fram till Orsa. Där väljer du väg 296 som leder dig till Skattungbyn, Gulleråsen och boda och vidare ner till Rättvik. Väl nere vid Siljan tar du väg 70. Efter cirka 6,5 kilometer svänger du höger (västerut) vid Kullsbjörken och fortsätter via Tällberg och Sunnanäng till Leksand.

tn_hogakustenbron-foto_Hakan_Nordlof

Foto: Håkan Nordlöf

Västernorrland  - höga kusten

Klockestrand (Kramfors) – Nordingrå - Bönhamn – Salteå – Norr-Lövik- Hornön - Klockestrand

Cikra 12 mil

Rutten i det här fallet startar vid Klockestrand strax sydöst och Kramfors. Ta väg 332 norröver mot Herrskog och sväng höger vid Gallsäter (cirka 4 kilometer efter Herrskog). Du passerar Alderskog och Binböle. Fyra kilometer senare svänger du vänster vid Åsäng och fortsätter till Nordingrå. Fortsätt österut till Orsta där du tar av söderut (höger) mot Bäckland och vidare ner till Fällsvik vid Rotsidans naturreservat för att sedan vända norröver till Barsta och havsutsikten vid Bönhamn. Från Bönhamn kör du tillbaka via Fällsvik för att sedan ta vänster (västerut) vid Kåsta. Snart passerar du Häggvik och Sund. Omedelbart efter att du passerat Binböletjärnen tar du vänster mot Salteå för att sedan fortsätta vidare till Ramsta, Norr-Lövik, Sör-Lövvik, Skärsätter och via bron strax söder om Svartnora-näset över till Hornön där du finner Höga-kusten-bron. Fortsätt sedan ner till Rystranden och avrunda med en färd norröver längs Ångermanälven till Klockestrand.

tn_appelutstallning1

Skåne

Ystad – Simrishamn – Kivik – Brösarp - Ystad

Cirka 12 mil

Utgå från Ystad och kör österut på östra kustvägen längs Nybrostrand, Löderups strandbad, Skillinge upp via Simrishamn och äppelplantagen vid Kivik. Ute vid Ljungkullen finner du bland annat Kiviks Musteri som är ett populärt resmål.  Fortsätt på väg 9 i nordvästlig riktning upp till de Brösarp för att njuta av de kuperade vägarna och därefter ta väg 19 söderöver ner till Ystad. Det här är en sträcka som bjuder på många härliga platser som är värda ett stopp. Här finns mängder av badplatser, mysiga fik och restauranger. Dessutom finns camping och övernattningsplatser för dig som vill njuta lite längre…


Om du vill ha fler bra tips kan jag rekommendera ”MC-kartan Sverige” från Liber som består av fem delar, och där bland annat ”mc-vägar”, campingplatser och bensinstationer finns markerade. Rekommenderas varmt för dig som vill upptäcka Sverige med motorcykel. Kartan finns hos välsorterade bokhandlare och särskilda kartbutiker. Kör försiktigt!

mc-kartan