Att se sig om i världen med motorcykel är ett trevligt och spännande nöje. Här följer några tips på olika resmål utanför Sverige för dig som hellre njuter av kurvor och härlig utsikt än tar dig fram till målet på kortast möjliga tid. Ta fram kartan och planera sommarens drömresa...

Hamburg. Autobahn. Tät trafik, hög hastighet – och trist transport ned mot södra Tyskland, Alperna och Medelhavsländerna. Kul? Knappast. Bekvämt. Inte det heller. I alla fall inte när man kör mc. Men det finns alternativ. Många alternativ. Skillnaden är vägen. Rolig, kurvig, snabb ...Eller? Vad är det egentligen som gör en motorcykelväg underbar?

Frågar du mig så ska en perfekt motorcykelväg ha mängder av kurvor av alla dess slag, ju fler desto bättre. Gärna med öppen sikt och bra underlag och liten övrig trafik.

Storslagna vyer är välkommen bonus.

Bergen till Geiranger och Trollstigen, Norge

Trollstigen

Det här är tveklöst en av nordens vackraste vägsträckor. Om du har tur och det inte regnar kan det här bli en av dina livs bästa motorcykelturer. Följ väg E39 norröver från Bergen och snart kan du njuta av storslagna vyer och härlig motorcykelkörning med inslag av färjor som fungerar som broar över fjordarna, med bland annat Sognefjorden. Efter mängder av kurvor och tunnelpassager når du fram till Geirangerfjorden. Det är snart dags att njuta av Trollstigen med dess magnifika utsikt och otaliga hårnålar som tar dig ner till havsnivån igen. Observera att det här är ett mycket populärt turistmål och gör sig bäst tidigt på sommaren eller tidiga morgnar då trafiken inte är allt för kraftig med köer till följd. Dessutom bör du ha i beaktande att en sträcka som inte ser ut att vara värst lång på kartan kan ta mycket längre tid än du tror, på grund av alla hårnålar och färjeövergångar utmed fjordsträckan.

Sibiu till Curtea de Arges, Transylvanien, Rumänien

800px-Transfagarasan twisty_road

Transfagarasan Highway mellan Sibiu till Curtea de Arges i transylvanska Rumänien är ett underbart konststycke av väg. Sibiu har under många år varit basen för den spektakulära endurotävlingen Red Bull Romaniacs, och i omgivningarna bjuds det på mängder av mindre grusvägar för dig med offroad- maskin att njuta av. Asfaltsvägen Transfagarasan Highway, som byggdes på order av diktatorn Nicolae Ceaucescus, löper över några av Rumäniens högsta berg och bjuder på vyer och hårnålskurvor och tunnel- passager utan belysning som du sent lär glömma. Stundtals känns det som om att man färdas fram på en annan planet. Du bör också vara uppmärksam på att det finns gott om vargar, lösdrivande vildhundar, långsamtgående fordon och inte minst bör du hålla ögonen öppna efter alla blodtörstiga vampyrer som sägs hålla till i området.

 Romaniacs Countryroad

 

Amalfikusten, Neapel till Salerno, Italien

3822455

Kanske har du varit och kollat in Pompeji, staden som dränktes i vulkanaska och är ett populärt turistmål, och vill bort från Neapels smått anarkistiska trafiksituation. Ta en sväng förbi Sorrento och glid förbi Positano, Ravello och Amalfi. Vägen är en cirka fem mil lång sträcka som ringlar sig fram och tillbaka och upp och ner som en orm längs den vackra Amalfikusten. Det här är en väg- sträcka som bäst avnjuts under vår, tidig sommar och tidiga morgnar. Under högsäsong kommer du högst sannolikt mest få tillbringa din tid med att trängas i långa köer tillsammans med alla andra semesterfirare med sina bilar, husbilar och husvagnar.

Antrim Kustväg A2, Irland

20940166

Den här cirka tio mil långa vägsträckan är en av världens häftigaste motorcykelvägar. Det legendariska NW200-motorcykelracet körs i området och den fasta befolkningen tycks älska motorcyklar. Följ väg A2 norrut från Larne och njut av vägen som kurvar sig fram mellan den ena fiskebyn efter den andra. Utmed sträckan, som löper utmed havet, kan det ibland kännas som om man ska kastas ut i havet men förhoppningsvis är det bara en illusion och du kan fortsätta att njuta av den härliga körningen som för dig ut till Mull of Kintyre där du kan njuta av en härlig utsikt, Giants Causeway (med dess cirka 40 000 svarta polygonformade basaltstenar) och Bushmills destilleri där du kan kolla in hur whiskeytillverkningen går till på närmare håll.

 18782430

Furkapasset, Schweiz

Furka-pass

Furkapasset länkar samman Andermatt med Gletsch och är ett av de mycket populära passen över Furka, Grimsel och Sunsten. Kommer du från centrala Schweiz börjar klättringen efter att du passerat Andermatt, närmare bestämt vid byn Realp. Här kan du även ta en tur med det gamla ång- drivna tåget som erbjuder en höjdartur över passet. Snart passerar du Tiefenbach för att sedan kurva vidare upp till passets höjdpunkt på 2431 meter över havet. På toppen bjuds du på storslagna vyer över bland annat Gotthardmassivet och Ursendalen. Lite längre fram, vid Hotel Bélvèdere, kan du även njuta av den härliga utsikten över Rhôneglaciären. Väl nere i Gletsch, på 1 759 meters höjd, rekommenderas du fortsätta över Gletchpasset som tar dig till Bernese Oberland.

Stelviopasset, Italien

7676566

Stelivopasset "Passo Dello Stelvio" återfinns nära den schweiziska gränsen i de italienska alperna norr om Bormio, cirka 75 kilometer från Bolzano. Passet med sina 60 hårnålar och en klättring på 1 871 höjdmeter upp till 2 757 meters höjd över havet är en enda kurvorgie för motorcyklister. Du som är cykelfantast känner kanske till detta ställe, som är en klassisk sträcka under cykeltävlingen Giro d'Italia.

Grossglocknerpasset, Österrike

tn DSC_0538

Om du kommer från norr börjar den officiella sträckan i Bruck, närmare bestämt vid Salzach-bron där du finner du den första milstenen. Därefter finns i regel vägmarkeringar för denna sträcka var 200:e meter. Hårnålar och andra särskilt utvalda sevärdheter är dessutom markerade med en blå skylt som normalt även visar aktuell höjd över havet. Efter att du lämnat Bruck passerar du Fusch, Ferleiten, Piffkar, Fuscher Törl, Hochtor, Schöneck och ner till Heiligenblut. Här i området finner du bland annat de kända skidorterna Zell am See och Kaprun (som erbjuder skiduthyrning och sommarskidåkning på dess glaciär). En passage over Grossglocknerpasset med motorcykel kostar I skrivande stund 22 euro. Då ingår även "Biker Point" som är en exklusiv mötesplats och informationspunkt med reserverade parkeringsplatser för motorcyklar vid Edelweiss Peak på en höjd av 2 571 meter. Dessutom finns flertalet mc-parkeringar längs rutten och gratis förvaringsskåp som rymmer hjälmar och personlig skyddsutrustning vid Kaiser Franz Josefs Höhe och Hochtor.

tn DSC_0527

Från Cabo de Gata till Granada, Spanien

3175561

Cirka 20 mil av spansk kultur, underbara vyer och ringlande vägar. Vi börjar vid naturreservatet Cabo de Gata, alldeles ute vid havet I det sydöstra hörnet av Spanien, cirka 2 mil från Almería. Här slås du av en natur som är en mix av vulkan och afrikansk öken samt ett hav med ett unikt ekosystem och för en stund är det lätt att tro att man befinner sig på en exotisk söderhavsö. Allt detta förändras plötsligt då vägen kantas av alla inplastade drivhus som täcker stora delar av Almerías omgivningar. Ta sikte på bergsmassivet Las Alpujarras och snart är du inne i ett betydligt läckrare landskap som stundtals känns mer som vilda västern än Spanien. Vilket ligger till grund för att många av världens vildavästernfilmer har spelats in här. Norr om Almería finner du Benahadux och väg A-348 som ringlar sig västerut till Orgiva. Där byter du till väg A-4131 norröver till Pampaneira där du följer väg A-4129 till Capileira. Fortsätt på väg A-395 som tar dig upp till Sierra Nevada på over 3 000 meters höjd och sedan vidare ner till Granada. Efter denna härliga dagstur kan jag inte annat än rekommendera en dags avkoppling vid Alhambra i Granada.

s 24788993 

TREVLIG RESA!