Här hemma i Sverige finns otaliga spännande vägar och resmål. Men för dig som inte kan få nog av läckra, till synes oändligt välkurvade vägar, är en tur i Alperna något jag varmt vill rekommendera för dig. Här får du hänga med på en av mina favoritrundor som mäter cirka 80 mil i det underbara bergsområdet.

Under mina år som motorcyklist har jag gjort ett stort antal extremt trevliga resor där jag kört omkring i Alperna. 

Efter en tur genom norra Europa når du Himlariket för motorcykelkörning, Alperna. Här finns gott om vägar som är som skapta för underbar motorcykelkörning med oräkneliga kurvor, magnifika vyer och trevliga övernattningsställen.

tn_DSC_0088

En passande väg från Sverige ner till alperna är via Stuttgart, Ulm och Constance (Bodensee), genom Lindau, Bregenz och Bregenzerwald, och Lechtaler-bergen.

tn_DSC_0527

Vid körning i alperna bör du vara uppmärksam på att vägarnas skick kan variera kraftigt. En del vägsträckor är avgiftsbelagda och andra kan vara avstängda på grund av snö trots att det är mitt i sommaren. Dessutom tar det i regel betydligt längre tid att köra en sträcka som kan te sig tämligen kort på kartan.

tn_DSC_0562

Rutten i det här fallet börjar vid Chamonix i Frankrike. Kör norrut på väg N506 mot Martigny i Schweiz. Vid Le Châtelard passerar du gränsen till Schweiz, och fortsätter på väg 203 (nordöst). Vid Martigny tar du väg 21/E27 mot Italienska Aosta (där du finner den populära och oerhört vackra Aostadalen). Efter cirka två kilometer är du framme vid Les Valettes. Väl där tar du den mindre vägen söderut (åt höger) som leder dig vidare upp till den gemytliga bergsbyn Champex-Lac. Där uppe på 1 498 meter höjd ligger en mindre sjö med camping, vandrarhem och hotell.

tn_DSC_0538

Fortsätt ner till Orsières och kör därefter söderut på väg 21/E27 i riktning mot Aosta. Efter cirka 10 kilometer finner du sjön Lac Des Toules till höger (väster). Ytterligare hundra meter därefter ska du välja avfarten mot Bourg-St-Bernard. Det här är en mindre väg, som går parallellt med större vägen 21/E27, upp till Col du Grand Saint Bernard (St Bernardspasset). Efter att du passerat gränsen mellan Schweiz och Italien ringlar sig vägen ljuvligt ner mot Saint-Rheny. Fortsätt österut på SS27/E27 till Etroubles.

tn_DSC_0524

Vid Etroubles kan du utföra en bergsklättring med motorcykel som är något i hästväg (offroadmotorcykel är att rekommendera). Leta upp den lilla vägen som börjar vid koordinaterna E 7*14’16”/ N45*49’13”, som leder upp till Col Champillon (en topp som mäter 2708 meter över havet). Den lilla vägen tar slut strax under toppen av Col de Menouve som mäter 3 051 meter över havet. Då det råder klart väder bjuds du på vidunderlig utsikt där du kan se stora delar av alperna härifrån.

tn_DSC_0353

Fortsätt mot Aosta (Italien). Jag rekommenderar dig att välja den mindre vägen som går jämsides med den betydligt större SS27/E27. När du väl är i Aosta-dalen kommer du att kunna njuta av det härliga landskapet som är fullsmetat med vinodlingar, gamla fästningar och storslagna vyer. I de här trakterna bör du ta god tid på dig, och jag rekommenderar dig att passa på att stanna för att dricka på något av de lokala fiken och njuta en stund.

tn_DSC_0413

Längs väg SS26 mot Courmayeur (västerut) finns en hel del möjligheter till övernattning. Tänk på att stanna i tid om du planerar att sova inomhus. Under augusti månad har stora delar av européerna semester och mycket kan därför var fullbokat. Vägen du kör på nu löper genom ett antal mindre byar och längs med en flod.

tn_DSC_0459

I höjd med Morgex tar du väg SR39 som leder dig upp till Colle San Carlo (1 971 möh), och därefter ringlar ner till La Thuile. Fortsätt på väg SS26 via lilla St Bernards-passet och passera gränsen till Frankrike. Väl i Frankrike byter vägen namn till N90. Kort därefter är du nere i Bourg-Saint-Maurice. Här väntar bergen Les Arc´s på att bestigas av dig.

tn_DSC_0438

Bourg-St-Maurice har ett omfattande utbud av aktiviteter. Här kan du bada, paddla kajak, hyra mountainbike eller ta kabinbanan upp till någon av Arcs höjder. Personligen passade jag på att slänga mig ut med skärm på ryggen senast jag var där. Här finns ett stort antal läckra vägar som ringlar sig upp för bergen, både asfaltsbelagda och med grusunderlag.

tn_DSC_0418

En liten favorittur i området går via den slingrande bergsvägen upp till Arc 2000. Slå dig ner vid Aiguilee Rouge Peak och njut av att beskåda stora delar av Alperna. I alla fall vid klart väder.

tn_DSC_0442

Från Bourg-St-Maurice fortsätter turen österut mot skidorten Val d’Isere och där kör du upp för passet som leder dig i sydöstlig kompassriktning till Col De La Lseran(2 764 meter över havet). Fortsätt på Väg 902 tills du kommer fram till Lanslevillard och väl där byter du till väg D115. Inom kort kommer du fram till den aningen större vägen N6 som ringlar sig upp till Col du mont Cenis (2 081 meter över havet). Snart dyker sjön, Lac du Mont Cenis upp till höger om dig (väster om vägen) och ett par mil därefter passerar du åter igen gränsen till Italien. Här byter vägen namn till N25 och vid Giaglione fortsätter du västerut till Oulx (Est).

tn_DSC_0522

Om du vill undvika motorvägar kör du först några kilometer österut till Susa för att där vika av till väg SS24 i sydvästlig riktning (höger i färdriktningen) mot Claviere via Oulx est, Oulx och Cesana Torinese. Samtidigt som du återigen passerar över till Frankrike byter vägen namn till N94. Framme vid Briancon väljer du väg N91 som tar dig i nordvästlig riktning fram till Col du Lautaret (2 058 möh). Välj därefter väg D902. Nu färdas du norrut via Col du Galibier. Passet som är drygt fyra mil långt utgörs av underbara asfaltsvägar med härlig utsikt. Om du inte har allt för bråttom rekommenderar jag dig ”omvägen” via den populära skidorten La grave (drygt tio kilometer väst om Col du Lautaret). Där bör du ta liften upp till is-grottan på 3 200 meters höjd. Häftigt!

tn_DSC_0559

Passet över Col du Galibier går via Col du Telégraphe (1 600 möh) ner till St Michel de Maurienne. Kör västerut på N6 till La Chambre, och sök dig norrut på väg D94 upp till Col de la Madeleine (1 984 meter över havet). Fortsätter vidare ner till La Coulée och därefter norrut till OS-staden Albertville.

tn_DSC_0041

Efter att du kanske kollat närmare på OS-stadens anläggningar går turen vidare norrut, omkring en halvmil på väg N212. Därefter väljer du väg N508 som går utmed den västra sidan om sjön Lac D’Annecy och för dig fram till härliga Annecy. Det här är ett ställe du bör stanna på för en stunds avkoppling. Besök någon av de mysiga restaurangerna inne i gamla stan, kolla in det gamla fängelset och ta en promenad utmed sjön. Här finns vandrarhem, hotell i olika prisklasser och centralt lokaliserade campingplatser, exempelvis camping Le Belverdere.

tn_DSC_0320

Fortsätt i nordostlig riktning på Route de Thônes och väg D5 via Nâves Parmelan, Villaz, Disonche, Aviernoz upp till Thorens Glières. Här skiftar du till väg D55 som leder dig österut till L’Essert via La Verrerie. Sväng söderut på D12 till La Clusaz och fortsätt söderut på väg D909 ner till Flumet och sedan vidare i nordöstlig riktning på väg N212. Alldeles söder om Combloux svänger du in på väg D909, kör österut till Passy och vidare till Chamonix.

tn_DSC_0400

Väl i Chamonix kan du passa på att avrunda med en topptur, bergsklättring, bad eller njuta av goda kalla drycker i trevliga vänners lag. Här får du leta dig hemöver på egen hand, men ett tips är att du tar en sväng till Nürburgring (strax söder om Bonn) via Luxemburg. Trevlig semester!

tn_DSC_0512