Tidigare i år kunde du läsa reportaget från när ett gäng STR:s MC-lärare var och bättrade på kunskaperna hos Honda Institudo de Seguridad i Barcelona, Spanien. Nu har ytterligare 36 körskolelärare varit där och fortbildat sig. Här kan du se och läsa mer….

I rena sommarvärmen med temperaturer upp mot 20-25 grader var ytterligare 36 av STR’s MC-lärare på Honda Institudo de Seguridad i Spanien för att bättra på färdigheterna och vara väl förberedda inför säsongstarten med utbildning av alla nya MC-körkortsugna elever.

Elisabeth från Stora Holm och Ted från Mattssons trafikskola i Gislaved har en hård fajt på offroad banan

Elisabeth från Stora Holm och Ted från Mattssons trafikskola i Gislaved har en hård fajt på offroad banan

Precis som vi skrev i det tidigare reportaget handlar det om en specialkomponerad kurs som spanjorerna skräddarsytt för svenska MC-lärare. Kursen började med lite teori innan det var dags att delas upp i grupper om fem med ”egen” spansk instruktör vid varje station. Stationerna innehöll allt från teknikkörning med moped till avancerad bromsning på halkbana på MC, med och utan ABS. Däremellan kördes olika manöverprov där både förare och motorcykel sattes på prov.

Michael Kappe teknik tränar under sträng bevakning av sin spanska instruktör

 

Michael Kappe teknik tränar under sträng bevakning av sin spanska instruktör...

Även offroadpass på 100-kubiks motocrosscyklar ingick, här bytte man mellan motorcyklar utrustade med crossdäck och till de med landsvägsdäck bak, allt för att lära känna hur en motorcykel beter sig när det börjar sladda och hur du med hjälp av gasen på bästa sätt tar dig igenom situationen.

Skotrar och motorcyklar vartannat var och en med koncentration på sitt

Skotrar och motorcyklar vartannat var och en med full koncentration på sitt...

-Kul med instruktörer som är så engagerade och som lär ut på ett annat sätt än vi i Sverige gör, sa en av de svenska MC-lärarna.

På frågan om det var något de kan ta med sig till sina egna utbildningar i Sverige blev svaret; ”Ja, pedagogiken är ju lite annorlunda så nog har jag fått tankar på hur vi skall göra hemma, men även vad vi inte skall göra” blev svaret innan han skrattande skyndade iväg till teknikkörning på en 150-kubiks skoter.

För den som vill läsa mer om utbildningen, finns det ett utförligare reportage i länken nedan.

TIDIGARE REPORTAGE FRÅN KURSEN...