Under början av februari begav sig en grupp MC-lärare från olika STR-anslutna körskolor till Honda Institudo de Seguridad i Barcelona, Spanien, för att göra sina riskfortbildningar för 2014. Här kan du läsa mer om kursen på ”säkerhetsanläggningen” där kan finslipa körtekniken med motorcykel, moped och skoter.

 

KLICKA PÅ BILDERNA FÖR STÖRRE EXEMPLAR...

I början av februari var årets första* grupp av STR-MC lärare hos Honda Institudo Seguridad i Barcelona, Spanien, för att göra sina riskfortbildningar för 2014. Honda Institudo de Seguridad är en anläggning byggd enbart för MC, moped och skoterutbildning. Området påminner om våra svenska halkbanor, men som sagt bara för tvåhjulingar.

1 grande

 

Här finns det kurser för barn som på minicrossbanan börjar med CRF50, mopedkurser, skoterkurser, nybörjarkurser och till riktigt avancerade utbildningar där det krävs en hel del erfarenhet för att delta. Det var en specialversion av den avancerade kursen som STR lärarna deltog i. 

STR-grupp 1_samlade_på_helikopterplattan

 

Specialkursen som varade under två dagar inleddes med en teoretisk uppfräschning av broms- och kurvteknik. Sen var det dags för deltagarna att bege sig till rummet där 14 stycken simulatorer ”Honda Riding Trainer” finns, för att genomföra diverse övningar. Därefter var det äntligen dags att ta sig till motorcyklarna och börja körningen. Det hela började med ett par ”uppvärmningsvarv” runt på asfaltsområdet, för att alla skulle få komma igång efter vinteruppehållet och lära känna på de Honda NC700S som användes.

 Full fart_i_Riding_Trainer_rummet

 

 

Sedan var det dags för bromsövningar på halkbanan med fram, bak  och bägge bromsarna där låsning av hjulen var målet, både med och utan ABS-systemet aktiverat. Här används en specialbyggd NC700S med stödhjul som gör att det inte går att välta omkull motorcykeln. MC-lärarna var uppdelade i grupper om fem, med en spansk instruktör per grupp som fortlöpande var på och kommenterade utförandet (en väldigt annorlunda situation för en som är van vid att själv ge instruktioner).

 Uppstart för gul och blå grupp

 

Under tiden som bromsgrupperna höll på med sitt var det sicksack- och serpentinkörning för ett annat gäng. Här handlade det mycket om att ha rätt blick och även att kunna göra manövreringen utan att använda kopplingen, allt för att få så bra känsla som möjligt i gashanden.

1040070 464157373677952_1573839669_o

 

Ytterligare en grupp körde skotern Honda SH125, även här med broms- och sicksack körning. Det här är en kurs som oftast är fullbokad då man i Spanien får köra 125:a om man haft bilkörkort i tre år och genomgått en kortare körutbildning. Dagen fortsatte med ett roterande schema där grupperna bytte övningar och fordon innan dagen var till ända.

1014492 461121577314865 116312150 o

BIlden är tagen vid ett annat tilfälle då Marc Marquez var gäst-instruktör på anläggningen...

 

En ”mini-nap” i bussen, middag och sedan i säng, allt för att vara pigg och nykter till dag två där det bland annat handlade om att köra motocross. På Honda CRF100 med crossdäck eller motard-däck utfördes allt från bromsning, köra på sladd och även gå in i sväng där både fram och bakhjul skulle släppa. (eller drifta som spanjorerna säger). Marc Marquez, 2013 års MotoGP världsmästare, besöker ofta Honda de Instutudo Seguridad -som är en av sponsorerna till honom. Marc Marquez och även Dani Pedrosa uppges älska att få komma ut på var sin CRF100 och åka på full sladd med bägge hjulen och det är ingen som rår på dem, inte ens instruktörerna som kör där varje dag och har förflutet som crossförare på elitnivå i Spanien.

 Genomgång före_motocross_momentet

 

 

När det var dags för lunch och byte av grupper var det ett gäng väldigt trötta, svettiga och lyckliga MC-lärare med breda leenden som intog sin mat, i solen, utomhus med 16-17 grader i skuggan. De andra grupperna hade då kört kurvteknik på MC och skoter, hade nästa lika breda leenden och var i det läget lyckligt ovetande hur mycket träningsvärk de var på väg att skaffa sig på crossbanan.

 Cross åkning

 

De två dagarna avlutades med ceremoni där de spanska instruktörerna öste lovord över svenska MC-lärares körskicklighet och diplomutdelning innan det var dags att åka till Camp Nou för att se Barcelona mot Real Sociedad som slutade 2-0.

PS. går du på körskola så kolla med din lärare om han/hon varit med på Honda Institudo Seguridad. Men var beredd på att han/hon då inte slutar berätta…

(*7-8 mars är det dags för ytterligare 40 STR MC-lärare att göra samma kurs)

MER INFORMATION OM HONDA INSTITUTO DE SEQURIDAD