För lite över ett år sedan var Fastbikes.se på plats när nya Husqvarna Norden 901 lanserades. Nu är det snart dags för lansering av syskonmodellen Husqvarna Norden 901 Expedition.

Husqvarna Norden 901 - 2022 : PROVKÖRD

Husqvarna har ännu inte officiellt bekräftat uppgifterna, än mindre släppt några tekniska fakta, men vi vet med säkerhet att modellen är på gång. 

I grund och botten är det samma motorcykel, men där Expedition-versionen i standardutförande inkluderar uppgraderad fjädring med längre fjädringsväg, Av allt att döma betyder det att den kommer med en WP Xplor 48 mm inverterad framgaffel med 240mm fjädringsväg, i jämförelse med basmodellen som kommer med WP Apex 43 mm som har 220mm fjädringsväg. Även bak har fjädringen uppdaterats med en WP Xplor-enhet snarare än Apex-stötdämparen som sitter standard hos basmodellen av Norden 901.

Visuellt skiljer sig Norden 901 Expedition från basmodellen med speciell färg och grafik, löstagbara mjuka sidoväskor och en rejäl hasplåt som ger utökat skydd åt bensintank och motorn. 

Vidare kommer Norden 901 Expedition som standard med ny typ av kåpglas, eluppvärmda handtag och sadel, GPS-fäste, centralstöd och körläget "Explorer" som är tillval på basmodellen Norden 901.

Det mesta tyder på att vi inte ska förvänta oss någon omvälvande förändring hos motorn, om ens något är förändrat överhuvudtaget. Sannolikt handlar det om samma 889cm3 parallelltwin som standard Norden 901, med 103 hk som bäst vid 8 000 varv per minut. Hjulbasen lär dock var lite längre, upp från 1514mm till 1530mm till följd av den längre fjädringsvägen. Samtidigt ökar motorcykelns vikt med cirka 9 kilogram.