Tom Sykes vann nionde gången i följd på Donington, wild card-föraren Leon Haslam och Alex Lowes på pallen, och krascher för Jonathan Rea och Chaz Davies. Det är en snabb sammanfattning av helgens första race i Superbike-VM.

Tom Sykes (Kawasaki Racing Team) vann en strålande seger i helgens Race 1 på donington i Storbritannien, i en dramatisk tävling som slutade med krascher för Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team) och Chaz Davies (Aruba.it Racing - Ducati). Wildcard-föraren Leon Haslam (Kawasaki Puccetti Racing) och Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) gjorde att det blev en rakt igenom brittisk prispall, där Sykes tog en fantastisk nionde seger på raken i hans hemmarace på Donington Park.

I det olycksspäckade racet fick vi se ledaren Davies dråsa omkull i ett tidigt stadie vid kurva 12, efter att framdäcket tappat fästet. Han och hans Ducati klarade sig dock så pass att han kunde återuppta racingen, för att i slutändan sluta på åttonde plats. Davies kraschade i samma kurva förra året, även då i Race 1, och den senaste händelsen kommer att bli ett stort slag mot hans kamp för att vinna titeln i världsmästerskapet.

Med 6 varv att köra lyckades Sykes passera sin teamkamrat Rea för att ta över ledningen, och inom knappt ett varv hade han öppnat upp en två sekunders ledning över sin nordirländska teamkamrat. Rea drabbades sedan av en höghastighetskrasch vid kurva 3, och försvann ut ur racet, men var snart tillbaka på fötterna och togs tillbaka till depån på en skoter.

En fantastisk resa för Haslam vid hans comeback till mästerskapet resulterade i en högt kvalificerad andraplats, medan Lowes tog tredjeplatsen tack vare ett sent drag där han lyckades ta sig förbi Marco Melandri (Aruba.it Racing - Ducati).

Holländaren Michael van der Mark (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) slutade som femma, följd av Leon Camier (MV Agusta Reparto Corse) på sjätte plats.

På sjunde plats korsade Leandro Mercado (IODARacing) mållinjen ett par sekunder före Davies, med spanjorerna Jordi Torres (Althea BMW Racing Team) och Xavi Fores (BARNI Racing Team) på nionde respektive tionde plats efter 23 fantastiska varv runt den spännande 4,023km långa Donington Park-banan.

I race 2 fick vi se regerande Superbike-världsmästaren få revansch från lördagskraschen genom att vinna, med Sykes och Davies också på pallen.

Reas åttonde seger i 2017 års mästerskap utökar hans ledning till 55 poäng efter sex omgångar, och han körde briljant på Donington Park Circuit för att vinna sitt hemmarace och det med 1.601 sekunders marginal till sin teamkompis på andraplatsen.

Resultatet gjorde slut på Sykes anmärkningsvärda körning med nio segrar i följd på Donington. Det var också Kawasakis 100:e raceseger i WorldSBK.

Efter racet tillägnade Rea sin seger till Nicky Hayden som tragiskt avled förra veckan efter en cykelolycka i Italien.

Jonathan Rea leder mästerskapet med sina 260 poäng, före sin teamkompis Tom Sykes (205 poäng) och med Chaz Davies på tredje plats med 185 poäng.

Nästa deltävling i Superbike-VM körs 16-18 juni på italienska Misano-banan.