Apriliaföraren Max Biaggi, flerfaldige världsmästaren i Superbike slutar. Detta meddelade han under onsdagen i samband med en presskonferens vid Vallelunga Circuit i utkanten av Rom, där den 41-årige Italienaren började sin tävlingskarriär. Här kan du läsa mer om vad han sa och se filmer från presskonferensen och höjdpunkter från hans karriär.

Max vann sin andra mästerskapstitel i Superbike, för cirka en månad sedan på Magny-Cours (sjätte VM-titeln i karriären), och under en tid har rykten florerat kring huruvida Max skulle sluta, eller flytta till MotoGP eller byta från Aprilia till Ducati, men i en känslomässig stund meddelade Biaggi att han hade beslutat sig för att det är dags att avsluta sin lysande och framgångsrika karriär.

img a1


Här följer ett axplock från vad Max sa på presskonferensen:

Jag ville verkligen ha denna presskonferens, för i dag är ett viktigt ögonblick för Biaggi som person, då överger han denna värld som världsmästare, en idrottsman, för att ge plats för en Biaggi som få personer känner riktigt bra, förklarade Max Biaggi.

.Jag valde Vallelunga eftersom det var här allt började för mig. Det började av en slump för många år sedan, ett slags magisk värld för en ung kille som inte hade någonting att göra med motorcykelvärlden, men plötsligt utlöstes något inom mig och efteråt blev allt som en dröm som har tagit mig en mycket lång väg.

Under de senaste 20 åren har hela mitt liv varit en del av en mycket förvriden värld, full av glädje och svåra stunder, upp-och nedgångar, men vad som gjorde den verkliga skillnaden var den passion som alltid har drivit mig till att ge mitt bästa och mitt allt. Denna passion för racing har tagit mig till några riktigt stora framgångar. Jag har haft många följeslagare på vägen, men en som verkligen sticker ut är Aprilia, med vilka tillsammans jag har skrivit några viktiga kapitel av racinghistoria. Det var sann kärlek! Vi blev tillsammans, vi lämnade varandra, vi blev tillsammans igen ... Och av den anledningen är det rätt och jag är glad över att jag går i pension som världsmästare tillsammans med Aprilia."

"Det var inte ett lätt beslut att fatta, och i går kväll var den längsta kvällen i mitt liv. För nu kommer ingenting att vara detsamma som tidigare, men jag är lugn eftersom det var ett eget beslut som jag valde att fatta av fri vilja, inte något jag var tvungen till att göra. Tillsammans med Aprilia, har vi diskuterat om ett projekt i en inte alltför avlägsen framtid, och jag hoppas att jag kommer att kunna återkomma med lite mer information snart. "

Max Biaggi började sin internationella racingkarriär i 250-GP relativt sent, vid 20 års ålder år 1991, men i slutet av året därpå hade han noterat sin första tävlingsseger på Kyalami i samma klass. Han fortsatte att tävla i 250GP fram till slutet av 1997, med fyra på varandra följande titelvinster och var då i GP500/MotoGP från 1998 till 2005, där han vann sammanlagt 13 tävlingar utan att någonsin ta den övergripande mästerskapssegern.

Efter ett års frånvaro från motorcykelsporten bytte han till Superbike-VM, för att omedelbart vinna sitt första lopp i Qatar år 2007. Ytterligare 20 segrar senare, den sista vid Nürburgring i år, tillsammans med två titlar i Superbike-VM, har Max Biaggi säkrat sin plats som en av världens främste förare inom motorcykelracing under de senaste två decennierna.

 

Filmer från presskonferensen (på italienska):