BMW-föraren Ruben Xaus kraschade i samband med söndagens race i Superbike VM på Brno i Tjeckien och bröt höger lårben. Under måndagen genomgick han en lyckad operation på Centro Mediko Teknon sjukhuset i Barcelona och ser redan nu fram mot att starta sin sjukgymnastik och rehabilitering. Här berättar han själv om olyckan, operationen och sin rehabilitering.

 

Operationen utfördes av kirurgerna Dr Miquel Llobet och Dr Miguel Sales och innebar införandet av tre skruvar i lårbenet och gick så smidigt det bara är möjligt. Ruben lämnade sjukhuset under tisdagen och kommer att börja sin sjukgymnastik den här veckan på idrottskliniken och rehabiliteringscentret inte långt från Playa de Aro, norr om Barcelona.

Ruben Xaus berättar:
"Allt har fungerat så bra. Jag kom till sjukhuset i går morse där läkarna redan väntade på mig. Operationen gick väldigt bra och tre skruvar opererade in i mina lårben och tjugofyra timmar senare berättade för mig att jag kunde lämna sjukhuset! Jag vill tacka Miquel Llobet och Miguel Sales för deras fantastiska jobb och alla medicinska team för att de tog hand om mig så bra.


Jag kommer att bo i en lägenhet i Playa de Aro, nära stranden, men också för att det ligger väldigt nära där jag kommer att göra min sjukgymnastik och rehabilitering. Just går jag på kryckor, för jag ska inte lägga någon vikt på mitt högra ben, men jag kan sitta normalt och gå omkring helt okej. Jag kan börja simma nästan genast och min fysioterapi mycket snart. Jag har ingen smärta och jag ser verkligen fram emot att bli återställd och komma tillbaka på min cykel igen.


Vid Brno, fungerade cykeln så bra och det var lättkört, så det var mycket synd att jag kraschade. Jag tror att anledningen till att jag skadade mig själv var eftersom grus inte hade rakats och den senaste tidens regn har gjort några av grusåsarna var hårda som betong. Att jag träffade en av dessa var det som gjorde skadan, annars skulle jag ha gått bort från kraschen utan problem.


Det är bra att vi har en liten paus innan nästa race, men jag ser redan nu fram emot att vara tillbaka på banan. Jag vill säga tack till hela teamet för alla lyckönskningar och samtidigt önska dem en bra semester och sedan se till att göra cyklarna redo för min återkomst."