Lukas Bäckström är ute efter revansch – tillsammans med VEIDEC utmanade han om SM-titeln i Superbike och tog hem SM-silvret och ett nordiskt mästerskap – nu ska SM-titeln bärgas och första steget tas redan i helgen på Anderstorp när Roadracing-SM drar igång.

– I år kommer vi med en hoj som är specialbyggd enligt det svenska Superbike-reglementet och det innebär att vi kommer att ha cirka femton hästkrafter till, och femton kilo mindre i vikt. Jag kommer att gå för seger, säger Lukas Bäckström.

Förra året nådde Lukas nästan ända fram till SM-guldet, då med en Yamaha i standardutförande, till årets säsong har teamet runt Lukas byggt en betydligt vassare maskin och det har bland annat skett med hjälp av VEIDEC:s produkter.

– Under arbetet med den nya cykeln, och ute på tävlingarna, använder vi ett fyrtiotal av VEIDEC:s produkter, säger Per Bäckström, pappa till Lukas, teamchef och ansvarig för den tekniska supporten hos VEIDEC. Det är allt från smörjmedel, rengöring, lim- och tätande produkter samt ytbehandlande produkter som har använts. Vi har också använt en del produkter som är under utveckling. Det vi håller på med är världens bästa testbänk.

För Lukas väntar en ännu tuffare säsong än i fjol då han kämpade om SM-titeln mot Jesper Hubner.

– Superbike-klassen växer i Sverige och det är många nya, unga förare som kommer att vara med i år, säger Lukas. Men det är Jesper Hubner som jag ser som min främste motståndare. Han kommer inte att kunna leka hem titeln som han gjorde i fjol, det ska jag se till.

Till i år är Lukas team förstärkt med expertis på dataloggning och chassi.

– Förra året drev vi teamet själva, i år är vi fyra stycken som arbetar på Lukas motorcykel, säger Per Bäckström. De killar vi har tagit in i teamet har 110 års racingerfarenhet och hör till de absolut bästa i Norden inom sina områden.

Det blir fem deltävlingar i SM för Lukas del och 250 poäng att slåss om.

– Jag tappade chansen på titeln i finalen förra året, vi nådde nästan ända fram. I år ska vi ta hem titeln och det kommer att sitta bra med ett SM-guld i bakfickan när säsongen är över, säger Lukas.

Premiären i Roadracing-SM körs i Anderstorp den 7-8 maj.

 


SM-kalender Superbike

7-8 maj Anderstorp

18-19 juni Linköping

30-31 juli Karlskoga

20-21 augusti Falkenberg

10-11 september Linköping