Under helgen lossnade det rejält för Lukas Bäckström i jakten på årets första seger i roadracingens Superbike-SM. På Gelleråsen vann Lukas det första heatet och blev tvåa i det andra och han avancerade därmed till andraplatsen i SM-tabellen – och eftersom tävlingen också gällde som nordiskt mästerskap kan Lukas nu titulera sig Nordisk Mästare i Superbike.

-Jäkligt kul och en fantastisk känsla! Hojen gick bra i både vått och torrt, säger Lukas som behärskade den besvärliga väderleken bäst av alla den här helgen. I kvalet, där det var torrt var han snabbast av alla.

-Det kändes bra att placera Yamahan i toppen av resultatlistan. Det första heatet inledde vi på torrdäck men så kom regnet och regndäcken åkte på. Jag hängde med bra, lade mig på en fjärdeplats och kollade in de andra. Jag kände att jag hade bra fart, körde om och ifrån de andra och vann med fyra sekunder, fortsätter Lukas.

Det andra heatet blev stökigt med två omstarter, den ena på grund av regn, den andra på grund av en avåkning. Tiderna från de olika delarna av heatet slogs samman och Lukas blev tvåa. Resultatet innebär att Lukas också avancerade till andraplatsen i SM-tabellen bakom ledande Jesper Hubner.

-Jag tog in nio poäng på Jesper och nu går jag för SM-titeln, säger Lukas. Vi drevade om hojen inför Gelleråsen och det har gett mig den fart jag behöver för att hänga med. Och det krävs om jag ska ta in de 14 poäng som jag har upp till Hubner, säger Lukas.

Två deltävlingar återstår i årets Superbike-SM och nästa gång är det Falkenberg som gäller den 15-16 augusti.

-Nu har jag fått det kvitto jag behöver och jag vet att jag kan vara med och utmana om titeln. Siktet är inställt på nya segrar, avslutar Lukas Bäckström.

 

Resultat SM och Nordiskt Mästerskap i Superbike

Gelleråsen, den 25-26 juli

 

Heat 1, 12 varv

1. Lukas Bäckström, Yamaha, 14:38.707

2. Jesper Hubner, Kawasaki, 14:41.158

3. Norvald Haaland, Kawasaki, 14:42.043

 

Heat 2, 12 varv

1. Norvald Haaland, Kawasaki, 14:48.763

2. Lukas Bäckström, Yamaha, 14:49.813

3. Jesper Hubner, Kawasaki, 14:50.092

 

SM-tabell

1. Jesper Hubner 124

2. Lukas Bäckström 110

3. Daniel Falemo 85