Årets säsong i British Superbike är nu officiellt igång då premiären kördes under påskhelgen på Donington Park i England. Svenske Filip Backlund fick en tuff start på säsongen med placeringar utanför topp 20 i träning och kval.

- Vi har helt klart haft en tuff inledning på säsongen. Teamet har till i år bytt fjädringen till Bitubo och vi hade ingen gammal data att tillgå. Under testerna provade vi extremt mycket men vi kan nog erkänna att antalet testdagar vi genomförde var för få, säger Filip Backlund.

Med 34 förare till start fick endast topp 30 vara med och kvala. Filip fick nöja sig med 25:e startruta och var 1,9 sekund ifrån snabbaste varvtid. När toppförarna förbättrade sina varvtider från träningar till kval körde Filip något långsammare under kvalet, mot vad han gjort under den sista träningen. Inför måndagens första heat gjorde teamet stora förändringar på hojen i hopp om att hitta rätt inställningar för Filip.

- I början av racet hade jag lite problem men ju mer bränsle vi gjorde av med ju bättre gick det. Andra halvan av racet körde jag riktigt bra tider men det räckte inte hela vägen till poäng tyvärr, säger Filip.

Filips ”racetempo” var riktigt bra då han noterade 0,5 sekund snabbare varvtider som bäst under racet som han gjorde under kvalet. Liknande tider som förare inom topp tio gjorde. I vanliga fall brukar det vara tvärtom, att man kör sina bästa varvtider under kvalet då cykeln är riktigt lätt och förberedd för riktigt snabba varv. I mål passerade Filip som 17:e man, endast fyra tiondelar ifrån poängplats och 1,7sekund ifrån tolfte plats. Något som bevisar hur otroligt tufft och tätt det är i år i British Superbike! 

- I race två var jag taggad men jag kraschade redan på det andra varvet. Det är inte alltid lätt att häva en sladd när man har en best på 220 bakhjulshästar och ingen traction control. Men vi får lära oss av helgen och ta med oss de bitar som var positiva. De första tävlingshelgerna är det väldigt tätt emellan så vi får se de som en förlängd försäsongstest och utveckla hojen vidare, avslutar Filip.

Nästa deltävling går av stapeln 17-19 april på Brands Hatch Indy.