En tiondeplats blev helgens facit för Filip Backlund på sin ILR Kawasaki. Detta efter att han kvalat in på en femteplats i helgens tävlingar på Oulton Park i den åttonde deltävlingen i brittiska mästerskapet.

Helgen inleddes med en fri träning och sedan ett första kval där Filip körde in på en sjundeplats. Till andra kvalet lyckades Filip förbättra sig och tog femte tid, endast 4 tiondelar från pole. I det jämna kvalet var hela 16 förare inom en sekund. Nu fanns förhoppningar om att inte bara återvända till topp fem utan kanske få stiga upp på prispallen efter racet.

När starten gick missade Filip totalt och var nere runt en 20e plats. Nu startade en febril jakt i det tuffa fältet och Filip gjorde ett mycket bra race, snygga omkörningar och snabba tider när han så småningom fick något fritt varv i jakten framåt. Det räckte till en tiondeplats innan målflaggan föll. Vann gjorde Tristan Palmer, hans andra seger för året, före mästerskapsledande Adam Jenkinsson.

-Jag är i stort sett nöjd med helgen. Det är bara ett par sekunder jag vill byta ut. Det kan ha varit den sämsta starten i hela min karriär. Efter det så gjorde jag ett ganska bra race i den tuffa konkurrensen. Det blev ju dock onödigt jobbigt och tyvärr inte så många mästerskapspoäng med hem. Jag är oerhört sugen på att få vara topp fem i mål igen och skall göra allt för att det skall bli verklighet om två veckor på Cadwell Park, säger Filip Backlund.

-Genom den dåliga starten gav vi tyvärr bort alla möjligheter till en framskjuten placering. Det är lätt att ta i för mycket och vurpa efter en sådan inledning, så jag tycker Filip gör ett mycket strongt race efter första kurvan. En ganska bra helg men med klen utdelning tyvärr. Det ingår i spelet och Filip brukar vara mycket stark i starten, den här gången blev det dock en jättemiss. Inte mycket att säga om, ibland blir det fel och det vet Filip själv om. Med tanke på hur han genomförde resten av racet tror jag inte detta kommer att påverka honom på annat sätt än som tändvätska till nästa race. Nu måste vi kamma hem en rejäl poängskörd kommande tävlingar om vi vill sluta topp tre i mästerskapet. Något vi inte vågade drömma om innan säsongen startade, avslutar Filips manager Joakim Wiedesheim.

I mästerskapet delar Filip nu en total fjärdeplats på 79 poäng.

1. Adam Jenkinsson 131
2. Hudson Kennaugh 123
3. Joe Burns 99
4. Filip Backlund 79
5. Tristan Palmer 79
6. Victor Cox 71

Nästa tävling går på Cadwell Park 24-26 augusti