Nu till helgen körs årets elfte omgång i SuperbikeVM på Nürburgring i Tyskland, och då kommer vi att få se ett nytt ansikte i Team BMW Motorrad Motorsport. Ruben Xaus har nämligen lytt rådet från sin läkare att inte tävla nu i helgen, så teamet ger istället den unga britten Richard Cooper chansen att visa vad han går för i sadeln på S1000RR.

 

Tjugosex år gamla Richard Cooper har tävlat i det brittiska mästerskapet i Superstock 1000 den här säsongen, men har även kört ett race i brittiska Superbike på Mallory Park, där han slutade på en fantastisk femteplats efter att ha lett loppet under tre varv. Han är inte främmande för BMW, då han tävlade med BMW HP2 Sport i Endurance VM förra året och har även tävlat regelbundet i BMW Boxer Cup. Han testade S 1000 RR på Lausitz nyligen, men Nürburgring blir hans första race i Superbike VM någonsin.

Troy Corser:
"Jag gillar Nürburgring och det har varit en bra bana för mig tidigare, och efter nyligen genomförda tester och racet på Brno ser jag verkligen fram mot kommande helg. Det kommer att vara extra stort intresse och uppmärksamhet på oss denna helg eftersom det är teamets "hemmarace" och vi alla vill göra bra ifrån oss inför våra fans och våra sponsorer, säger Troy Corser."


"Det är synd att Ruben inte kan vara med att köra i helgen men jag är säker på att rätt beslut har fattats. Det är mycket bättre för honom att återvända när han är starkare och frisk. Jag är glad att Richard kör för Ruben i helgen. Jag har träffat honom några gånger, senast på Brands Hatch. Han är ung, snabb och har goda utsikter för framtiden och jag är säker på att han kommer göra ett bra jobb för teamet. Jag ska hjälpa honom så mycket jag kan och fastän han är ung (och ser ännu yngre ut!) är han ganska erfaren redan, och kanske behöver han inte min hjälp, avslutar Troy."

fb_richard_cooper_1_20090901_1666615546Richard Cooper om helgens körning:
"Det är en stor ära att bli tillfrågad av teamet att köra istället för Ruben och jag kommer att göra mitt allra bästa. Detta är som en dröm, men jag har inga illusioner om vilken enorm uppgift som stundar för mig i helgen. Jag har aldrig tävlat på Nürburgring förut, och jag har åtminstone testat S1000RR, så jag har viss kännedom om den innan jag drar ut på mitt första varv."


"Mitt första intryck av cykeln var mycket bra och jag blev överraskad och glad över hur smidigt det kändes och hur bra motorkraften levererades. Jag kommer inte ha någon press från teamet i helgen och allt de vill att jag ska göra är att köra och försöka njuta av upplevelsen, fortsätter Richard."


"Ruben och jag är mycket olika fysiskt - Jag är mycket kortare och väger mycket mindre - så mitt första jobb är att få cykeln inställd för mig. Det är inte trevligt att kliva in i någon annans skor, och jag önskar Ruben ett snabbt tillfrisknande, men detta är en fantastisk möjlighet för mig och jag kommer att göra mitt yttersta."

Ruben Xaus:
"Jag besökte min specialist idag (måndag) och han rådde mig att inte tävla, och för en gångs skull i mitt liv kommer jag att vara förnuftig och göra vad en läkare säger! Även om min sjukgymnastik och rehabilitering har gått bättre än förväntat tror jag att beslutet att inte köra racet är det rätta. Jag vill inte komma till Nürburgring och endast köra på 80 procent. Jag är fortfarande på kryckor för tillfället och kan inte lägga min fulla kroppsvikt på mitt högra ben, så det är bättre att jag sitter här, för jag har då ytterligare tre veckor på mig att bli mycket starkare för Imolaracet i slutet av september. Det hade varit en katastrof, om jag körde i helgen och det resulterade i ännu större skador, men jag kommer att sakna att kliva upp på cykeln i helgen - i synnerhet eftersom det är lagets "hemmarace". Jag önskar teamet lycka till i helgen och hoppas att Richard gör bra ifrån sig och njuter av körningen."