Superbike-världsmästaren, Jonathan Rea, var en av endast 12 nominerade för 2017 års prestigefyllda utnämning av 2017 års idrottspersonlighet, ”BBC Sports Personality of the Year”, som utdelades den 17 december.

När omröstningen upphörde hade den irländske Kawasakiföraren Jonathan Rea tagit sig vidare till topp tre, med sin fantastiska andraplats, efter till den hyllade långdistanslöparen och friidrottaren Sir Mo Farah som kammade hem förstaplatsen.

Under sitt 63:e år återspeglar BBCs sportspersonlighet en enorm mångfald av sport, men det är fortfarande ovanligt att motorcyklisterna representeras på detta sätt - och ännu mer ovanligt för en motorcyklist att nå pallen.

Med otroligt stöd från sina nordirländska fans och det stora antalet intresserade av motorcykelkörning, och motorcykelracing i synnerhet, i Storbritannien samlade Rea in 80.567 röster under den korta röstperioden under TV-evenemanget.

Efter att ha tackat sitt team och alla de som stöttade honom under en betydande säsong där han vann sin tredje VM-titel i Superbike, var Rea angelägen om att lyfta fram och tacka sin familj som varit med honom hela vägen.

Jonathan uttalade sig senare: "För att vara ärlig blev jag verkligen chockad när mitt namn tillkännagavs. Jag är så ödmjuk inför att komma tvåa i en utmärkelseceremoni, framröstad av allmänheten, och jag vill säga stort tack till alla som röstade. Jag är säker på att telefonräkningarna i norra Irland kommer att bli oerhört höga denna jul. Det finns så många superstjärnor i rummet, från förr, nutid och framtid, och så många människor som inte röstades fram som kanske förtjänade det, så det är en otrolig natt för sporten, som nationen kan vara stolt över. Att vara här ikväll för att få denna utmärkelse för min sport är för mig själv och för mitt land otroligt och jag är verkligen hedrad att placera motorcykelkörning i rampljuset på nationell nivå i Storbritannien. Den här helgen är glasyren på kakan efter en otrolig 2017-säsonge för mig. Det är också en perfekt plats att vända blad då jag beger mig till Australien i morgon för att fortsätta med vinterträningsprogrammet och förhoppningsvis komma tillbaka starkare år 2018. "

Jonathan Rea är alltid inriktad på prispallens topp, men kan vara nöjd över en fantastisk prestation, där den enda motorcykelföraren som någonsin vunnit den eftertraktade titeln var John Surtees 1959 med Speedway-föraren Barry Briggs som placerade sig som tvåa år 1964. Den senaste motorcykelföraren på pallen i detta sammanhang var Barry Sheene som slutade som trea år 1977.