Vinnaren av BMW Motorrad Race Trophy 2017 är: Markus Reiterberger (Tyskland). Efter att ha vunnit denna unika tävling i sin inledande säsong, 2014, har Reiterberger nu krönts till den bästa BMW Motorrad privatföraren i världen för andra gången. Den tyske föraren lyckades samla på sig 500 poäng den här säsongen. Andra platsen gick till Sébastien Le Grelle (BEL), med förra årets segrare Jordan Szoke (CAN) på tredje plats.

BMW Motorrad Motorsport hade fyllt sin prispung med imponerande 100 000 euro, som har fördelats bland de 30 främsta deltagarna. Bonusar tilldelades också i olika kategorier, till exempel de nio förare och team som vann titeln i sin respektive serie, för "Bästa BMW-förare i klassen" och "Bästa nykomling". Presentationsceremonin för de bästa deltagarna och teamen ägde rum på BMW Motorrad-fabriken i Berlin (GER) i fredags.

 

Ett komplext system används för att beräkna placeringarna i BMW Motorrad Race Trophy. En förare kan vinna högst 500 poäng, oavsett hur många race som hålls i sitt respektive mästerskap. Totala poängen består av tävlingspoängen för de enskilda tävlingsresultaten, tillsammans med bonuspoäng, till exempel för pole-placeringar eller för att vinna en titel. De tävlingar där en deltagare registrerar sina sämsta resultat, räknas bort och ingår inte i poängen. Antalet borträknade resultat varierar beroende på mästerskapet - beroende på hur många race som hålls i en serie under hela säsongen.

 

Reiterberger lyckades med konststycket att köra till sig maximalt 500 poäng under 2017-säsongen. Tävlande i det internationella tyska mästerskapet (IDM), säkrade han varje pole position, vann 13 av 14 race och säkrade titeln bakom styret på sin BMW S 1000 RR, som sköts av Van Zon-Remeha-BMW Superbike Team . Hans "värsta" resultat var en andraplacering i säsongöppnaren vid Nürburgring (GER), och räknades bort. Reiterberger fick 15 000 Euro i prispengar för sin seger i Race Trophy. Han och hans team fick också bonusar för titeln i IDM.