Den spanska motorcykellegendaren Ángel Nieto avled igår, den 3 augusti, till följd av skador som uppstod vid en fyrhjulingsolycka på Ibiza några dagar tidigare. Ángel Nieto var med sina 13 VM-guld en riktig gigant inom motorcykelsporten.

 Det var under förra onsdagen som Ángel Nieto ute med sin fyrhjuling på Ibiza när han i en rondell blev påkörd bakifrån, och slungades av fordonet. 

Nieto var 13-faldig världsmästare, föddes i spanska Castilla-León år 1947. Under sin livstid lyckades han vinna 90 stycken Grand Prix och ta 139 pallplatser på väg till sina 12 + 1 VM-titlar (Ángel Nieto var vidskeplig och vägrade alltid konsekvent att säga att han var 13-faldig världsmästare). Under nästan två decennier dominerade Nieto motorcykelracingen inom 50cc, 80cc och 125cc och andra mästerskap han deltog i.

Denna dominans och briljans placerar honom som en av världens genom tiderna främsta roadracingstjärna - tillsammans med Giacomo Agostini, Valentino Rossi, Mike Hailwood och Phil Read.

Sex VM-titlar inom 50cc och sju med 125cc-maskiner gör också att Nieto är den person som vunnit flest titlar med flest antal olika tillverkare, då spanjoren körde och vann på hojar från Derbi, Bultaco, Garelli, Minarelli och Kreidler. Han vann också mängder av inhemska spanska titlar i alla tänkbara klasser från 50cc upp till 750cc.