Sam Sunderland, som i januari blev den första brittiska förare att vinna Dakar-rallyt, slutade med en totaltid på 18: 14.32.5 timmar bakom styret på sin KTM 450 RALLY-motorcykel för tävlingens inledande prolog och fem ökenetapper. Detta gav honom en total vinstmarginalen på 6:13,7 minuter till tvåan, Husqvarnaföraren Pablo Quintanilla från Chile. Sams teamkamrat Matthias Walkner från Österrike slutade totalt trea. Samma förare slutade också i den ordningen i den femte och sista etappen ”Abu Dhabi Aviation” som bjöd på en specialsträcka på 234.01 kilometer. 

Sam Sunderland: "Jag är naturligtvis glad över segern. Det är alltid bra, och det är själva målet. Teamet var bra hela veckan, och jag är glad över att vi fick jobbet gjort. Det var nästan som ett hemmarace för mig. Jag har varit nära att vinna det många gånger tidigare men att lyckas med det i år känns väldigt coolt."

Den brittiskfödda föraren är baserat i Dubai och i detta rally, där det bjöds på långa etapper i mjuka sanddyner och mestadels under förtryckande temperaturer på omkring 40 grader visade han att han är mycket bekväm i den miljön. Han kom också undan med tre etappsegrar i rallyt.

Walkner, som slutade tvåa till Sunderland i 2017 års Dakarrally, visade på fantastisk konsistens under rallyts fem tävlingsdagar. Han blev trea i fyra etapper och slutade fyra i en etapp, men sade efter loppet att han hade varit lite nervös över att göra ett misstag i rallyts slutskede.

Forne enduromästaren, Husqvarnaföraren Pela Renet, avslutade sitt rally med en säker total femteplats, men också med en etappseger under rallyts dag två, och var tvåa under dag fyra.

Pela Renet: "Jag är ganska nöjd med detta rally trots att jag slutade på samma placering som jag gjorde förra året, men det är helt annorlunda eftersom jag är mycket närmare killarna framför och det är verkligen det jag känner. Jag gjorde en hel del framsteg och jag har förbättrat mig, och det är riktigt bra för mitt självförtroende. Det känns som att jag har fått en positiv start, och jag vill bara fortsätta så här i varje race. Teamet var fantastiskt och arbetade bra, och jag tror att detta också är nyckeln till vår framgång."

De första fyra dagarna av rallyt, den första av fem deltävlingar som utgör 2017 års rally-VM kördes under extremt höga temperaturer, som givetvis la till ännu en svårighetsgrad för förarna. Nästa deltävling i körs i Qatar 17-22 april.

Topp-fem-resultat etapp 5 - Abu Dhabi Desert Challenge 2017

1. Sam Sunderland (GBR), KTM, 2:40.20.0 h

2. Pablo Quintanilla (CHI), Husqvarna + 5.59.0 min

3. Matthias Walkner (AUT), KTM, + 8.58.0

4. Paolo Gonçalves (POR), Honda + 12.26.0

5. Pela Renet (FRA), Husqvarna + 14.56.0

 

Slutresultat Abu Dhabi Desert Challenge 2017 - efter 5 av 5 etapper

1. Sunderland, 18:14:32,5 h

2. Quintanilla, +6:13,7 min

3. Walkner, +8:16,1

4. Goncalves, +11:10,3

5. Renet, +14:50,8