Onsdagens etapp i Abu Dhabi Desert Challenge slutade med Hondaföraren Kevin Benavides på topp, och med Husqvarnaföraren Pela Renet och som tvåa och Hondaföraren Paolo Gonçalves på tredje plats inför torsdagens avslutning på ökenrallyt.

Resultaten fortsätter att återspegla den speciella karaktären hos detta rally, där förarna som är först ut på respektive etapp har en taktisk nackdel gentemot dem som kör lite långsammare, ibland av taktiska skäl. Under slutskedet av rallyt är det föraren som startar lite längre bak i startfältet som i regel har den största fördelen.

Rallyt går mot sitt slut under torsdagen med den femte etappen ”Abu Dhabi Aviation” (med 234,01 km specialsträcka), och i skrivande stund är utgången tämligen oviss. KTM-föraren Sam Sunderland hade ledningen i rallyt under ett tidigt skede, och inleder finaletappen på fjärde plats, cirka 1 minut och 15 sekunder efter Gonçalves i ledning. Sams märkeskollega Mathias Walkner ligger tvåa, cirka 33 sekunder efter ledaren, medan Pela Renet ligger trea, 1 minut och 10 sekunder efter. Utsikterna är även tämligen gynsamma för Husqvarnaföraren Pablo Quintanilla som inleder dagen på femte plats, 1 minut och 30 sekunder efter Paolo Gonçalves, vars uppgift blir att vara först ut med att starta navigeringen och ”öppna” sträckan.

Det står en hel del på spel för ”Quintan” som är ute efter ett starkt resultat för att försvara 2016 års VM-titel. Men det kommer inte att bli lätt. I princip är rallyts slutresultat vidöppet, då det bara skiljer omkring en och en halv minut mellan de fem främsta förarna. De är alla kapabla att köra till sig segertrofén och värdefulla mästerskapspoäng.