Efter måndagens turbulenta dag i Bolivia fortsatte Dakarrallyt med den sista tävlingsdagen i sanden genom Chiles Atacamaöknen. Hondaföraren Helder Rodrigues satte dagens snabbaste sträcktid med märkeskollegan Paulo Goncalves som tvåa. KTM-föraren Marc Coma slutade trea på etappen och behåller den övergripande ledningen med en marginal på fem minuter och 28 sekunder till andreplacerade Goncalves.

Coma kommenterade att det hade varit ännu en mycket svår dag: "Det var dimmigt i början av specialsträckan och jag gjorde ett litet navigationsmisstag och jag förlorade en del tid där, men sedan försökte jag pressa på med ett högt tempo för att komma tillbaka till min position igen. Den sista delen bjöd också på knepig navigering och det var svårt att hitta en av kontrollpunkterna. Jag har tur eftersom kanske jag är snabbare än vissa av de andra och jag kan pressa hela vägen till slutet. Det känns okej. Det var en bra dag för oss. "

Svenske KTM-föraren Thomas Berglund fortsätter att imponera. Under tisdagen inledde han med riktigt framskjutna placeringar och slutade som 34:a på sträckan, och ligger nu 23:a i totalställningen med fyra etapper kvar att köra. Thomas Berglund leder den stentuffa Malle Moto-klassen (där ingen extern servicehjälp är tillåten) med närmare tio timmars fördel till tvåan i klassen. Thomas leder även Marathon-klassen, där han har närmare sex timmars försprång till tvåan.

Mikael Berglund (KTM) slutade som 84:a på sträckan och ligger nu på plats 79 i resultatlistan så här långt.

Anders Berglund (Husaberg) slutade på 83 position på etappen och ligger även på 83:e plats i totalställningen för närvarande.

Onsdagen och etapp 10 är början på tävlingens andra maratonsträcka, där de tävlande ska avverka ett avstånd på 891 km, inklusive en 371 km specialsträcka.