KTM:s Marc Coma tog en försiktig hållning i den mycket tuffa andra halvan av den första maratonsträckan i årets Dakarrally. Under vad som var mycket svåra förhållanden för alla motorcyklar och dess förare övertog Coma den övergripande ledningen med nio minuter och 11 sekunder. Tidigare ledaren Joan Barreda Bort fick stora problem under måndagen, och ligger nu flera timmar efter täten. Samtidigt tog svenske KTM-föraren Thomas Berglund ett rejält hopp uppåt i resultatlistan.

Efter en hel del protester från förarna bestämde sig arrangören för att racet skulle inledas med en höghastighetssträcka över Uyuni Salt Flats i Bolivia, sedan återvände förarna tillbaka till bergen och sanddynerna i Chiles Atacamaöknen. Slutligen var de tävlande tvungna att bemästra den skrämmande branta nedstigningen tillbaka till Iquique.

54b4638a6b6c16.73020930

Marc Comas främsta rival, spanske Hondaföraren Joan Barreda Spanien, kraschade ju under söndagens etapp och bröt styret. Efter att ha fått ”låna” styret av en annan tävlande så var planen att han skulle återta förlorad mark under måndagen, men det satte saltvatten och igenkloggad kylare stopp för. Efter mycket strul och en stor portion möda bogserades han i mål av märkeskollegan Jeremias Israel.

Etappvinnaren var chilenska KTM-föraren Pablo Quintan, före Yamaha-föraren Joan Pedrero från Spanien. Stefan Svitko från Slovakien (KTM) hade också en totalt sett bra dag och slutade bara 12 sekunder bakom etappvinnaren.

Starten av rallyt försenades på grund av väderförhållanden och regn dagen innan som hade gjort förutsättningar knepiga för den inplanerade höghastighetssträckan över det som är världens största saltsjö. Coma sade senare att förhållandena var "över gränsen", medan portugisiske Hondaföraren Paulo Goncalves(som nu ligger tvåa totalt) förklarade att: ” Förarna inte ville tävla på grund av säkerhetsskäl, men rallyt inleddes och orsakade en massiv mängd av problem för många förare. Några av dem fick räddas efter att ha drabbats av hypotermi. Det var för farligt. Vi borde inte ha kört idag.”

Marc Coma: "Förhållandena var mycket komplicerade, för mig var det över gränsen. Att köra på saltsjön gjorde att motorcykeln täcktes med en sorts cement och det var en hel del stress för att försöka ta hand om motorcykeln och allt. Att komma i mål på sträckan är som en seger. Jag är glad att vi är i ledning nu, men vi har fortfarande fem dagar framför oss. Vi har en lång väg att köra och varje dag är det något nytt. Vi måste bara ta oss kilometer för kilometer. "

Marc coma är nu i ledning, 9 minuter och 11 sekunder före andreplacerade Paulo Goncalves. Chilenske KTM-föraren Pablo Quintanilla ligger trea, 11 minuter och 11 sekunder efter Coma.

För svenske KTM-föraren Thomas Berglund var måndagen en totalt sett till synes bra dag, där han klättrade upp till 22:a plats i totalställningen så här långt. Han utökade även ledningen i Malle Moto-klassen och tog över ledningen i Marathon-klassen. Om Thomas sköter korten rätt och har turen på sin sida kan det alltså bli dubbelseger för Thomas del…

KTM-föraren Mikael Berglund tog också ett rejält kliv upp i resultatlistan under måndagen, och ligger nu på 75:e plats. I skrivande stund har vi fortfarande inget besked om Mikaels bror Anders, som ännu inte har noterats för målgång under måndagens etapp med sin Husabergare. Samtidigt ska vi poängtera att måndagens etapp var rejält stökig när det gäller resultatrapportering, och att Anders glädjande nog inte heller finns med på listan över brutna förare.

Tisdagens etapp löper från Iquique till Calama (Chile), en total sträcka på 539 km, varav 451 kilometer är specialsträcka.