Portugisiska Paulo Gonçalves vann söndagens etapp i Dakarrallyt. Marc Coma kom tvåa, 14 sekunder efter Goncalves. Joan Barreda Bort är i fortsatt totalledning, med strax över sex minuters marginal till andreplacerade Marc Coma. Thomas Berglund stärkte sina positioner ytterligare. Även bröderna Anders och Mikael Berglund ser ut att haft en bra söndag.

Under söndagen inleddes den två dagar långa maratonsträckan, som förde motorcykelförarna i Dakarrallyt till Uyuni, Bolivia, och den parc fermé där tävlingsfordonen isoleras över en natt. Reglerna gör att det endast är de tävlande själva som i slutet av den första maratonsträckan, vid behov, får reparera och serva sina fordon. Extern hjälp är förbjuden. För de tävlande i klassen Malle Moto, där extern mek- och serivcehjälp är förbjudet under hela rallyt, är det här alltså i stort sett en helt vanlig tävlingsdag.

0d5935e64f

De bergsområden som ledde från Chile till Bolivia blev till ett tufft test för motorcyklarna och dess förare. Som om inte höjden på över 3600 meter över havet var nog under den 321 kilometer långa specialsträckan, möttes deltagarna av svåra väderförhållanden som inkluderade regn och snö i Uyuni, och resultatet blev skitiga spår som stundtals förvandlats till ett veritabelt gungfly.

Paulo Gonçalves gick ut hårt från början, höll ett jämnt tempo under större delen av etappen, för att sedan öka ytterligare i slutskedet, vilket belönade Hondaföraren med den snabbaste tiden, 3 timmar och 56 minuter. KTM-föraren Marc Coma var 14 sekunder efter, före märkeskollegan Matthias Walkner (+30 sekunder).

Hondaföraren Joan Barreda Bort är i fortsatt ledning, nu 6 minuter och 28 sekunder före andreplacerade Marc Coma och närmare 11 minuter före tredjeplacerade Paulo Goncalves.

KTM-föraren Thomas Berglund slutade som 35:a på etappen (+25 minuter och 3 sekunder efter Goncalves), och är i fortsatt ledning i Malle Moto-klassen, med över 3 timmars marginal till tvåan i klassen. Dessutom ligger Thomas tvåa i Marathon-klassen, cirka fem minuter efter ledaren. Bröderna Mikael och Anders Berglund verkar haft en bra söndag, och slutade på placeringarna 79 respektive 80.

Måndagens etapp mellan Uyuni i Bolivia ut till Iquique vid den chilenska västkusten betyder 24 kilometer specialsträcka som sedan följs av 784 kilometer specialsträcka.