KTM:s Marc Coma gick till attack under torsdagen och plockade upp sin första etappseger i 2015 års Dakarrally. Under dagen minskade Coma även gapet till ledaren och rivalen, den spanske Hondaförararen Joan Barreda Bort. KTM-föraren Thomas Berglund fortsätter sin klättring samtidigt som han utökar sin ledning i Malle Moto-klassen.

Coma drev på hårt hela sträckan för att minska gapet till Barreda och då rallyt närmar sig vilodagen på lördagen har de två spanska rivalerna utökat sin ledning till resten av ”flocken” med mer än 10 minuter. Marc Coma genomförde den 458 kilometer långs specialsträckan på 4 timmar 38 minuter och 16 sekunder. Barreda var tvåa på sträckan och behåller den övergripande ledningen med en marginal på 10 minuter och 33 sekunder till andreplacerade Coma. Tredjeplatsen innehas av Hondaföraren Paulo Goncalves  (+22 minuter och 50 sekunder). Därefter följer sex KTM-förare ner till Hondaförararen Helder Rodrigues som ligger på tionde plats för närvarande.

54aee1e53988b3.00783739

Coma kommenterade att det var ännu en tuff dags körning med mycket fesh-fesh och massor av stenar som gjorde det svårt att upprätthålla en bra rytm under den första halvan av sträckan. Hans mål var att utöva påtryckningar på Barreda, och samtidigt utöka lednigen till resterande förare.

"Jag är glad över etappsegern men faktum är att Joan har en betydande fördel och vi kommer att försöka att kapa den. Det är fortfarande en hel del race kvar. Den andra delen (av rallyt) är längre med maratonetapper och det kommer att bli en kamp varje dag. Vi är på väg i rätt riktning och vi kommer att fortsätta kämpa ", kommenterade Coma.

787c16a4ce

KTM-föraren Thomas Berglund hade en snabb inledning på dagen, men tappade en del placeringar i slutskedet. Han slutade dock på tiden 5 timmar 37 minuter och 6 sekunder vilket resulterade i 44:e plats. Han klättrade därmed till 34:e plats i sammanställningen samtidigt som han utökade sin ledning i Malle Moto-klassen ytterligare.

KTM-föraren Mikael Berglund avverkade sträckan på 9 timmar, 31 minuter och 17 sekunder och slutade som 107:a på etappen. Mikael ligger nu på 109:e plats.

Mikael Berglunds bror, Anders (Husaberg), slutade på 109:e plats för dagen med tiden 10 timmar, 1 minut och 3 sekunder. Anders återfinns nu på plats 106 i totalen.

Etapp 6 tar de tävlande från Antofagasta till Iquique, en total sträcka på 688 km, varav 319 är specialsträcka.