Kapten Thomas Berglund från Vallentuna, strax norr om Stockholm, är ett bekant ansikte för många rally-fantaster, i synnerhet när det kommer till ökända Dakar-rallyt. Nu är Thomas på plats i Abu Dhabi för att delta i VM-deltävlingen i rally som körs där, som ett led i uppladdningen inför 2015 års Dakar-rally. Här berättar Thomas mer…

Thomas kom dessvärre inte till start i årets Dakar-rally av olika orsaker, inte minst ekonomiska skäl. Nu är siktet inställt på att komma till start i 2015 års Dakar-rally.

Thomas Dakar-debut ägde rum år 2007, då rallyt gick mellan Lissabon i Portugal och Dakar i Senegal, och han imponerade med 19:e-placering. Året därpå ställdes rallyt in på grund av terroristhot, och därefter flyttades Dakar-rallyt till Sydamerika inför 2009.  Efter att ha kommit i mål på, som bäst en 12:e plats i 2010 års upplaga av rallyt, hoppas vi på att få se Thomas på en totalplacering bland de tio främsta nästa år…

Abu Dhabi Challenge inleds med en kort och intensiv prolog under lördagen 5 april. Därefter körs rallyts första etapp under söndagen, och efter fem etapper sker målgången under torsdagen 10 april.

Här nedan följer en frågestund med Thomas, inför starten på Abu Dhabi Challenge:

Är det något särskilt du ska testa inför Dakar, eller är det mest för att få lite mer träning och rutin? Då jag inte kom iväg till det senaste Dakar-rallyt behövdes det ett substitut, och något som inte är lika dyrt och planeringsmässigt mindre avancerat.

Är planen att fortsätta att köra Husaberg även i Dakar 2015? Jag har en inriktning, men man vet aldrig då det alltid är ekonomin som styr i slutändan och då måste prioriteringar som inte alltid är roliga göras. Jag kommer inte lämna det Österrikiska märket då det alltid har haft det bästa materialet och serviceupplägget. Min egenutvecklade Husaberg rally-cykel har inför detta rally utvecklats till en generation 2 som vi hoppas skall fungera på ett bra sätt. Tyvärr så tillverkas det inte några nya Husaberg-motorcyklar längre, men vi har lyckats skrapa ihop nya delar till denna tävling och motorcykeln är nu helt ny.

Är tillräckligt med bitar på plats för att du ska kunna anmäla dig till Dakar 2015?  Det är aldrig tillräckligt med bitar eller pengar för att starta i ett Dakar och jag har nu ett hårt år framför mig för att kunna stå på startlinjen 2015. Dock så är det lättare att hitta samarbetspartners nu då jag figurerat i olika media-sammanhang och satsningen är mera känd bland en större publik. Fler och fler inser värdet i att synas tillsammans med mig eller utnyttja olika företagsevent vi kan erbjuda.

Hur ser ditt team ut? Till denna tävling har jag med min tidigare mekaniker Stefan Holm samt Mathias och Andreas Holmberg vilka hjälpt mig att ta fram delar till det rally-kit vi kan erbjuda till Husaberg 2009-2012. Jag har även med mig en sponsor som vill följa tävlingen på nära håll, och som bor i tält med oss i Bivacken.

Har du några planer på att erbjuda plats i ditt team under Dakar 2015, eller kör du solo (bortsett från dina medhjälpare) i teamet? En sponsor eller två, som är sugna på ett riktigt äventyr är alltid välkommen att följa med och ta del av världens mest beryktade rally. Jag har däremot inte hittat någon lämplig förare att dela service med, men vi söker såklart alltid efter bra serviceupplägg. Troligast är en egen service med en pickup och ett tvåmanna serviceteam som under Dakar 2013.

 

Mer om Thomas Berglund på www.berglundracing.com

Här kan du läsa ett profil-reportage om Thomas Berglund (från 2010)…

WEBBTV: Inför Dakar 2013…