Motorcykelvärlden sörjer förlusten av Kurt Caselli

Under lördagsmorgonen nåddes jag av det sorgliga beskedet om att den amerikanske KTM-föraren Kurt Caselli avlidit till följd av skador i samband med en krasch under ökenrallyt Baja 1000.

Kurt, del av fabriksteamet "FMF/Bonanza VVS/KTM" låg i ledning när han drabbades av en krasch som resulterade i allvarlig skallskada, och han dog av sina skador i Ensenada, Baja California, Mexiko.

De första uppgifterna under tidig lördagsmorgon var att Casselli kört ner i någon av alla fällor som blivit något av en tradition i detta rally, och då dött. Senare kom beskedet att man funnit spår på motorcykeln som tyder på att Kurt antagligen kolliderat med något djur, och till följd av detta tappat kontrollen av motorcykeln och kraschat olyckligt.

Kurt caselli_2

Kurt, 30 år, var en skicklig amerikansk offroad (rally, enduro) och ökenförare som undertecknad personligen hade glädjen att träffa ett antal gånger, bland annat då vi båda ställde upp i Erzberg Rodeo i Eisenerz, Österrike.

Kurt hade en bred repertoar och gjorde en minst sagt lyckad övergång till internationella rallyn för KTM Factory Team. Han var beundrad och respekterad i racingkretsar för sin skicklighet, naturliga talang och föredömliga sportsmannaanda långt bortom gränserna för sitt hemland. Samtidigt som Kurt var en av de populäraste figurerna i KTM-teamet, var han också en stor förebild för unga förare och fans.

Han var en mycket trevligt och glad person som brann för sin sport. Han hade flera mästerskapstitlar i rad i WORCS och National Hare and Hound Racing, och var den ledande föraren för USA International Six Days Enduro team under de senaste tio åren. I januari 2013 var Kurt en del av KTM Rally Team i Dakarrallyt, då han ersatte sin vän och fabriks-teamkamrat Marc Coma, som då var skadad. Kurt:s debut i 2013 års Dakar Rally var imponerande, och han fick senare en permanent plats i KTM Rally team och förberedde sig för att delta i Dakar 2014 och den kommande säsongen i FIM World Cross Rally Country Championship.

Pit Beirer, chef för KTM Motorsports kommenterar: " Idag har vi förlorat en KTM-hjälte under värsta tänkbara förhållanden. Vi är chockade och bedrövade av denna tragiska nyhet och våra tankar och djupaste kondoleanser går till Kurts familj. Kurt var mycket mer än en mycket begåvad förare, han var också en exceptionell lagspelare. Han representerade och levde med de värderingar och passionen för racing som är själva kärnan hos KTM. Vår sport har förlorat mer än en bra förare, vi har också förlorat en utmärkt ambassadör för offroadracing".

Jon-Erik Burleson, VD för KTM Nordamerika: "Vi på KTM kan inte med ord beskriva förlusten alla inom motorcykelsporten upplever. Bortom hans racingframgångar och talanger som förare var Kurt framför allt en central medlem i vår stora offroad-familj som helt enkelt inte kan ersättas. Kurt inspirerade oss inom KTM-familjen att fortsätta att tänja på gränserna inom racingen. Han var den drivande kraften bakom våra förnyade ansträngningar i Baja, Hare & Hound och International Six Days Enduro. Hans arbetsmoral, attityd och charm kommer aldrig att kunna matchas."

Antti Kallonen, Factory FMF/KTM Team Manager: "Förlusten av Kurt är enorm för sporten, vårt team och vår familj. Kurt har varit hos KTM under hela sin professionella karriär. Redan under de tidiga åren förde han med sig något speciellt till offroad-världen genom att kliva in med en ledarroll som ingen annan. Han hade en fantastisk förmåga att skapa en teamanda för såväl stora som små insatser. Professionell motorcykelracing betraktas alltid som en individuell sport, men Kurt gjorde det till en lagsport. När det fanns en möjlighet att leda, hjälpa, inspirera, ge råd eller agera coach klev Kurt in i den rollen precis som inför ett race - väl förberedd, med stor självsäkerhet och övertygad om att han kunde vinna. Kurt var den mest strålande kraften jag någonsin sett. De som kände honom var lyckligt lottade, och de av oss som fick arbeta med honom var välsignade".

Kurt Caselli kommer att vara djupt saknad av många.