Cyril Despres säkrade segern i Desafio-rallyt

Fyrfaldige Dakarvinnaren, KTM-föraren Cyril Despres, tog under måndagen totalsegern i det nya sex-dagarsrallyt Desafio i Argentina, en del av Dakar-serien.

På en dag som bara var en kort skvätt jämfört med de andra tävlingsdagarna, på omkring 80 km, avslutade den fransk-födde Andorrabon sin veckas körning med en seger i slutskedet strax en minut före hemmföraren Mario Gomez (Yamaha) med KTM- föraren Jakub "Kuba" Przgonski på tredje plats för dagen. Det var tillräckligt för att sätta Despres och Przgonski 1-2 totalt på pallen medan Gomez plockade upp den tredje pallplatsen. Cyril Despres var på sin Dakar Rally-vinnande 450-kubiks KTM-cykel.

4a5871e539

Despres fabriksförarkompis, om än från en annan disciplin, Taddy Blazusiak, KTM:s Extreme Enduro och Enduro Cross-specialist, avslutade med en hedervärd nionde plats i slutskedet., och en 19:e placering totalt i Taddys livs första rally. För närvarande på en lång paus från USA Endurocross-mästerskapet beslutade Taddy att "stanna på två hjul" och hänga på sin vän Cyril under det här senaste sydamerikanska äventyret.

Helt ny inom sporten kom han snabbt underfund med navigering och roadbooken. Hans övergripande resultat återspeglar även det faktum att han inte avsluta etapp två efter en krasch där han bland annat förvärrade en gammal axelskada, och under den femte etappen visade han sig vara en mycket bra teamkamrat när han erbjöd ett hjul till Despres som hade trasat sönder ett däck, så att ledaren kunde fortsätta och säkra segern.

I slutskedet var Despres tämligen säker segrare men underströk att "allt kan hända" under den sista sträckan före målgång och även om den sista dagen var den kortaste i termer av kilometer, var det ingalunda en barnlek. Den första delen av etappen var ett snabbt avsnitt som då och då avbröts med knepiga hårnålskurvor och andra mycket långsamma kurvpartier med varierande radie. Sträckan fortsatte genom en komplex labyrint av palmer och broar över flodmynningar som rinner ut i Parana. Som avslutning bjöds förarna på en hel del löst underlag som är mycket typisk för regionen.

Denna Dakar Series-tävling var inte bara ett bra tillfälle för Despres, Prozgonski och Blazusiak att hålla formen i mitten av säsongen, utan även ett utmärkt tillfälle för sydamerikanska förare att mäta sig mot flera av världens bästa.