Honda gör comeback i Dakar och siktar på seger

Honda har meddelat sin avsikt att delta med ett fabriksteam i motorcykelklassen 2013 års Dakar-rally, som är planerat att köras under januari i Sydamerika, från norr till söder genom Peru, Chile och Argentina.

Honda har tidigare deltagit med ett officiellt team nio gånger i motorcykelklassen i föregångaren till nuvarande Dakar-rally, "Paris-Dakar Rally" som för många är "riktiga" Dakar, från 1981 fram till 1989, och var vinnare fem gånger under den perioden. Det har alltså gott 23 år sedan Honda officiellt deltog i rallyt.

Hondateamet, kommer att kallas Team HRC och i teamet ingår bland annat den portugisiska föraren Helder Rodrigues (som tog tredje platsen i 2012 års Dakar Rally) och brasilianske Felipe Zanol (som har en gedigen erfarenhet av racing inom motocross och enduro), Sam Sunderland (Storbritannien) och Javier Pizzolito (Argentina).

De kommer att rida en prototypmaskin som utvecklas och produceras av R & D Center hos Hondas Motorcycle R & D. Prototypmaskinen är baserad på enduromodellen CRF450X, och ska kombinerar smidighet med gott om motorkraft. Rallykit avsedda att användas hos standardmodellen av CRF450X har också utvecklats och kommer att göras tillgängliga för ett begränsat antal team.

-Dakar kräver att de tävlande kör flera hundra kilometer per dag under mer än två veckor. Det krävs en helt annan typ av fordon än vi annars finner inom motocross, trial och roadracing. Honda har lagt en hel del möda på att utforma och bygga en kraftfull och vinnande maskin. Vi siktar på seger från första året, kommenterar Tetsuo Suzuki, chef för HRC.