GASGAS Factory Racing-förarna Sam Sunderland och Daniel Sanders är redo att ta sig an 2023 års Dakar Rally. 

Nykrönte Rally-Raid-världsmästaren Sam Sunderland kommer kämpa för att försvara sin Dakar-titel, medan den unga australiensiske Daniel Sanders kommer att försöka bevisa sina färdigheter i världens tuffaste ökenrally.

Sams seger i Dakar Rally 2022 var början på ett oerhört framgångsrikt år för britten. Efter Dakar begav han sig till Förenade Arabemiraten för deltävling två i Rally-raid-världsmästerskapet och bevisade omedelbart sin auktoritet där med ytterligare en övertygande seger.

Ett topp-fem-resultat i Rallye du Maroc placerade Sunderland inom räckhåll för hans andra VM-titel i karriären. Och med ännu en stark körning under årets sista deltävling, i Spanien, där RX 450F-föraren körde till sig en femteplats, var jobbet kirrat och Sam kröntes till 2022 års Rally-Raid-världsmästare.

Nu, redan mitt inne i sitt träningsprogram och fokuserad på den stora uppgiften som ligger framför honom – att försvara sin Dakarrally-titel – är Sam fullt medveten om utmaningen som väntar. Men som alltid kommer den tvåfaldige Dakar-vinnaren att ge sitt absoluta allt och kämpa hårt för segern i världens tuffaste rally.

Med obestridlig fart, särskilt över sanddynerna som deltagarna fick tampas med under den första veckan av Dakarrallyt 2022, var Daniel Sanders på god väg att vara med och fajtas om ett pallresultat. En trist krasch resulterade i att Sanders tvingades kasta in handduken med en fraktur hos armbågen och handleden – skador som tyvärr tog längre tid än väntat att läka. Trots att det krävdes flera extra operationer under året, är Sanders nu nära fullt återställd i god kondition och har återigen siktet inställt på att lyckas framgångsrikt i 2023 års Dakarrally.

Med två etappsegrar under Dakarrallyt 2022 beger sig Daniel till kommande Dakar med mer erfarenhet, en bättre förståelse för vad man kan förvänta sig av den straffande terrängen, och även de färdigheter och det självförtroende som krävs för att ligga först och ”öppna” etapper under den två veckor långa rallyt. Med väldigt lite press på sina axlar kommer Sanders att sikta på att skaka om saker och ting på sitt eget unika sätt när starten går om cirka en månad.

Sam Sunderland: "Den här säsongen har varit otrolig. Att vinna dubbeln – Dakar-segern och världsmästerskapet – har varit fantastiskt. Det har krävt mycket arbete, både av mig och hela teamet, men det har återgäldats enormt. Nu, när jag kliver in i Dakar 2023 vet jag exakt vad som krävs för att vinna. När jag först vann rallyt 2017, satte jag mig själv under stor press att vinna igen ett år senare. 2023-racet ser ut att bli ett av de tuffaste någonsin och jag har ingen illusion om vad det betyder. Mitt tankesätt är lite annorlunda nu – min plan är att dra ut och njuta av tävlingen, ta varje dag som den kommer och försöka hålla ett bra tempo under hela rallyt. Förhoppningsvis bör vi mot slutet av de två veckorna vara i ett bra läge att slåss om topplaceringarna igen."

Daniel Sanders: "Efter årets Dakar och kraschen på etapp sju, har det varit ett långt år av operationer och jobb med att få min kropp i form igen. Jag hade en hel del otur med min rehabilitering, och saker och ting läkte inte så bra, men tack och lov ser det bra ut nu och jag har kunnat ta mig tillbaka upp på motorcykeln. Det kommer att bli en utmaning att gasa in i ett av de tuffaste racen i världen utan mycket tid på motorcykeln. Fokus hittills har varit att få min armbåge stark nog att ta mig igenom Dakar och resten av säsongen 2023. Teamet har varit fantastiskt, och jag blir starkare hela tiden. Det är lite skrämmande med Dakar som min första tävling efter en racingfri säsong, men min plan är att ta det dag för dag och förhoppningsvis bygga upp saker och ting allt eftersom rallyt fortlöper. Det är ett långt race, men målet är att definitivt vara med bra i kampen vid mål.”

45:e Dakar-rallyt kickar igång den 31 december i Saudiarabien.