Om lite mer än en månad är det dags. Rutten för den 42: e upplagan av Dakarrallyt startar i Jeddah den 5 januari 2020 och avslutas 12 etapper senare i Qiddiyah nära den saudiska huvudstaden Riyadh.

Med en total tävlingssträcka på nära 7 900 km, kommer konkurrenterna att kämpa sig igenom cirka 5 000 km specialsträcka. Redan första etappen mellan Jeddah > Al Wajh kickar igång rallyt med en sträcka på 752 km varav 319 km är specialsträcka. Förutom att utforska de saudiarabiska sanddynerna, som kommer att vara i majoritet under andra halvan av rallyt, kommer den första halvan av Dakarrallyt 2020 att ta besättningarna genom en labyrint av spår där goda navigationsfärdigheter kommer att vara ytterst viktiga.

I och med flytten från Sydamerika till Saudiarabien kommer rallyt även införa en del andra nyheter. Så sent som förra året blev det lagligt för kvinnor att köra bil i Saudiarabien, och i startlistan för Dakar 2020 finns 13 kvinnor. Andra nyheter är att nya färgkodade roadbooks kommer att delas ut bara några minuter före start av vissa specialsträckor, där grundtanken är minska konkurrensfördelarna hos de större teamen och de mer erfarna förarna. Av liknande anledning införs en "Super Marathon"-etapp för motorcyklar (endast topp-förare) där endast 10 minuters arbete på maskinerna kommer att vara tillåtet, vilket gör fordonsunderhåll än mer avgörande, liksom den mer traditionella maratonetappen (som gäller för alla fordon) ) som avslutas dagen före målgång. För att låta de mindre erfarna deltagarna en chans att fortsätta sin inlärningsprocess beviljas en "joker" (i alla kategorier) till tävlande som tvingas bryta en sträcka. Dagens ”Joker” kommer att få fortsätta sitt deltagande i tävlingen, men i klassen ”Dakar Experience”.

Den officiella startlistan för Dakar 2020 inkluderar 351 fordon (334 år 2019): 170 motorcyklar och fyrhjulingar, 134 bilar och SSV:er och 47 lastbilar. I startlistan finner vi bland annat rutinerade svenske enduroräven Calle Bjerkert, som debuterar i det stentuffa ökenrallyt.