Ett nytt kapitel i Dakar Rally-historien har inletts med den officiella presentationen av 2020-upplagan som kommer att äga rum i Saudiarabien. Efter Afrika och Sydamerika tar Mellanöstern nu över stafettpinnen.

Inför en nyfiken publik bestående av framtida deltagare och olika teamansvariga avslöjade Dakar 2020 Race Director, David Castera, mer detaljer om tävlingen, efter att det förra månaden meddelades att 2020 års upplaga av tävlingen kommer att köras i Saudiarabien. Vid ett möte som ägde rum vid Institutet för Arabvärlden ”Institute of the Arab World” i den franska huvudstaden bekräftade Castera att rallyt kommer att pågå under två veckor, och sträcka sig över cirka 9000 kilometer fördelat på 12 etapper, liksom andra ännu okända detaljer om Mellanösterns jungfru-Dakar.

Efter att ha skickat de deltagande fordonen med sjötransport från södra Frankrike till Saudiarabien, kommer teamen att kunna hämta ut dem i Jeddahs hamn på nyårsdagen 2019. Uppstarten till tävlingen kommer att äga rum i landets näst största stad, med den ceremoniella startrampen den 4 januari. Starten av den första etappen är planerad till 5 januari. Vilodagen kommer att hållas den 11 januari i landets huvudstad Riyadh, och evenemanget kommer att avslutas i Al Qiddiya i januari 17 där prisutdelning och firandet kommer att äga rum.

Vidare avslöjades andra uppgifter, som tidigare inte varit kända, inklusive ett förbud mot någon som helst träning i Saudiarabien, tillvägagångssättet för utdelningen av roadboken (kommer att ske under morgonen inför respektive etapp), skapandet av en ”supermarathonetapp” för motorcykelförarna (där det kommer att bli två marathon-dagar) plus en varierad etappdesign som täcker olika typer av terräng i arablandet.