Dakar 2018: Antoine Meo dominerade etapp 8

Etapp åtta i årets Dakarrally visade sig bli en av de tuffaste i 2018-evenemanget.

Som andra sträcka i rallyts första maratonstadium fick förarna inte ta emot någon hjälp, annan än från medtävlande förare, över natten och körde under söndagen 498km specialsträcka på tid med en dags ”gamla” däck. De våta och hala förhållandena var enormt krävande för såväl maskin som förare, och bra navigering och en rejäl portion mental styrka var bra förutsättningar för att kunna slutföra denna utmanande sträcka.

KTM-föraren Antoine Meo startade som förare nio klockan 6.39 på söndagsmorgonen. Han satte upp ett högt tempo och satte snabbast tid förbi de första sex kontrollpunkterna men begick sedan ett litet misstag, vilket ledde till att han sjönk ner till andra plats. Han kämpade sedan hårt under etappens sista 100 km, och väl i mål vann han etappen med över en minuts marginal till Ricky Brabec (Honda), som var näst snabbast på etappen. Toby Price (KTM) slutade på tredje plats för dagen, närmast före Kevin Benavides (Honda) och Stefan Svitko (KTM).

Yamahaföraren Adrien Van Beveren slutade på sjunde plats på etappen och leder fortfarande rallyt, men nu med endast 22 sekunders marginal till andreplacerade Kevin Benavides. Sedan är det ett hopp ner till tredjeplacerade Matthias Walkner, som nu ligger 6 minuter och 34 sekunder efter ledaren.

Måndagens etapp har ställts in till följd av extremt väder.