Två vinster av två möjliga blev helgens resultat när fjärde deltävlingen i Pro Superbike kördes på Falkenbergs Motorbana. Här följer Filip Backlunds rapport från ProSuperbikel på Falkenberg.

Backlund Racing med föraren Filip Backlund åkte till Falkenberg under onsdagen med höga förhoppningar om att ta ytterligare vinster och utöka ledningen i mästerskapet. Tittar vi bakåt i tiden så har Filip ett gott förflutet med vinster ända sedan 2003 på just denna banan, och så ville han även att det skulle fortstätta.

Här nedan följer en racerapport från helgen:

 

Fredag – Friträning, kval, race ett

Det var ungefär ett år sedan Backlund Racing och Filip Backlund senast var på Falkenberg och körde, men Filip satte ribban högt direkt på första fria träningen på fredags morgonen med att köra endast några tusendelar från banrekord tider och var därmed också snabbast på friträningen.

Inför kvalet senare under fredagen så valde teamet att göra några små justeringar på motorcykelns setup för att försöka hitta lite mer fart. Tyvärr så gick dom åt fel håll och Filip kunde inte riktigt hålla samma tempo som på morgon träningen utan åkte lite saktare. Filip fick då se sin svit på tre raka Pole Positions av tre möjliga krossas då Andreas Mårtensson slog till med en 0.1 sekunder före Filip.

Teamet tog en diskussion efter kvalet och beslutade då att ta det säkra före det osäkra och gå tillbaka till dom inställningarna som dom åkte med under morgon träningen då det gick som fortast, inför det kommande racet på fredags eftermiddagen.

Filip gjorde som oftast en kanon start och kunde sätta upp ett högt tempo direkt från start. Men denna gången skulle det inte bli riktigt så enkelt som dom tidigare racen som körts. Andreas Mårtensson var riktigt på hugget och var även om Filip vid ett tillfälle under racet. Men Filip bet direkt tillbaka mot Andreas och la då i nästa växel och kunde åka över mållinjen efter 18 varv som vinnare, med 25 nya poäng till mästerskapet.

- Det blev ett relativt svårt race för min del. Jag fick till en bra start som så många gånger tidigare, men jag fick inte riktigt upp det höga tempot som ville ha. Andreas hängde då med bra i tempot och åkte även om mig vid ett tillfälle. Jag blev då riktigt sur inombords och visste vad jag var tvungen att göra, bita ihop och lägga i nästa växel. Jag kom om Andreas igen relativt fort och kunde då köra på lite extra in över mållinjen som vinnare. Det känns skönt att vi kan fortsätta plocka bra med poäng för mästerskapet. Hojen fungerade ganska så bra, inte riktigt så som jag vill men vi är på god väg i alla fall. Några små justeringar så tror jag att vi kommer kunna åka riktigt fort under morgon dagens race. Säger Filip.

DSC_0989

Lördag – warm up, race två

Efter fredagens race så valde teamet att göra några justeringar på setupen för att försöka hitta lite mer ballans och grep in och igenom sväng. Detta ville teamet testa under den korta warm upen på morgonen, men tyvärr så stog regnet som spön i backen, och då kunde inte detta testas.

Alla visste vi att vädret kunde vara lite ostabilt under lördagen, så första passet kördes på vått underlag. Detta var Filip Backlunds första regn pass för året, men trivdes otroligt bra ute i dom svåra förhållanderna och kunde ganska fort in på passet direkt köra snabba varvtider.

- Vi har hittat en bra regn setupen på hojen, det kändes nästan som att åka i torrt nu på morgonen. Det var riktigt roligt för det var länge sedan jag kände så här på vått underlag. Nu är jag ännu mer taggad för racet i eftermiddag, det kvittar om det blir regn eller torrt. – säger Filip.

Inför det kommande racet på lördagen så tog teamet en ytterligare diskussion angående setupen på motorcykeln, och om dom skulle välja att åka med den nya setupen som dom ännu inte hade hunnit prövat eller om dom skulle köra säkert, och välja gårdagens setup. Dom valde att göra en liten chansning och välja den nya oprövade setupen på motorcykeln, som i teorin skulle kunna fungera bättre. Men teori och verklighet vet vi alla inte riktigt är samma sak.

Filip tog starten som vanligt, men även som gårdagens race så kunde han inte riktigt rycka upp en lucka ner till det övriga fältet. I dagens race så blev till det till en början en första klunnga på fyra man. Först Filip, tätt följt av Lukas Ockelfelt, Andreas Mårtensson och Hampus Johansson. Lukas gjorde ett försök att passera Filip, vilket han lyckades med. I tre varv fick Lukas ligga i ledning innan Filip satte upp tempot lite ytterligare och kunde passera Lukas. Den enda som kunde hänga med i det högre tempot var gårdagens tvåa, Andreas Mårtensson. När det återstod 5 stycken varv av racet så gjorde Andreas ett försök att passera Filip och rycka ifrån. För ett kort tag såg det ut som om han skulle lyckas, men Filip bit ihop även denna dagen. Vid tre varv kvar så körde Filip om Andreas i en fräck omkörning på insidan in i chikanen, Filip satsade riktigt ordentligt dom sista tre varven och kunde även rycka ifrån till en vinst marginal på närmare två sekunder ner till tvåan Andreas Mårtensson och 13 sekunder före trean Lukas Ockelfelt.

DSC_0015

- Det blev ett riktigt svårt race idag. En stor oljesanering på hela baksidan gjorde att det riktigt halt och svårkört. Det gjorde att jag i början av racet körde ganska mycket ”safe” och gjorde inga dumheter. Efter ungefär halva racet så började jag hitta mer och mer grepp och kunde då allt eftersom höja tempot. Andreas hängde då med bra och kunde även passera mig vid ett tillfälle, han fick även en liten lucka när det återstod några få varv kvar av racet då jag missade vid en varvning, men kunde då bita ihop och sätta mina snabbast varv för racet och kom förbi, och drog även ifrån Andreas och kunde vinna racet. Det känns otroligt skönt att kunna ta två nya vinster med 50 nya härliga poäng till mästerskapet. – säger Filip.

Nu leder Backlund Racing och Filip Backlund mästerskapet med 29 poäng före tvåan Andreas Mårtensson och trean Lukas Ockelfelt.

- Jag vill tacka hela mitt team, ni gör alltid ett otroligt jobb med hojarna under helgerna. Dom går bara bättre och bättre för varje gång vi är iväg och kör. Jag vill också tacka alla våra underbara partners som är med och hjälper oss på vägen. Även ett stort tack till er alla som kom till Falkenberg och hejjade fram mig och mitt team. Det blev en toppen helg för oss! Tusen tack till er alla.

Nu stannar säsongen upp för ett litet tag med ett semesteruppehåll. Men för Backlund Racings del så blir det ingen semester. Nu laddar vi för fullt inför nästkommande race i Pro Superbike som körs på Karlskoga Motorstadion 12-13 augusti. Närmast som ligger i tiden för Backlund Racings del är några tester inplanerade på Karlskoga. Sen skall det även göras två aktiviteter innan nästa race körs.

Tills vidare önskar vi er alla en ritkigt trevlig Sommar! På återseende.

 

Mvh

Filip Backlund

Backlund Racing