Papunen säkrade segern i Pro Superbike
Freddy Papunen är ny mästare i Pro Superbike. En fjärdeplats, första gången i år han gick i mål utanför pallplats, räckte när värste konkurrenten David Andersson inte blev bättre än sexa. Före fredagens race i Pro Superbike hade Papunen som mål att säkra mästerskapssegern före säsongens sista heat, och det lyckades han med.

Under fredagen blev Freddy Papunen mästare i Jack & Jones Trophy, under lördagen skulle de övriga placeringarna i tabellen fastställas. Filip Backlund tog chansen och la beslag på tredjeplatsen i mästerskapet genom att ta hand om segern i säsongens sista heat. Segern var Backlunds femte för säsongen, samma antal som Papunen, men eftersom han tvingades avstå de två inledande tävlingarna lyckades han aldrig ta igen poängförsprånget till Papunen.

0556536182

David Andersson slutade tvåa men han gjorde sitt resultatmässigt sämsta race för säsongen med en sjundeplats och räddare andraplatsen med bara två poäng tillgodo på Backlund.

Freddy Papunen gick i mål som tvåa i en tävling som saknade resultatmässig betydelse för hans del – segern i Jack & Jones Trophy var redan klar men ändå bjöd han publiken på spänning när han bjöd Backlund på en fajt om ledningen.

- Det gick enligt plan, säger han. Jag har aldrig avgjort innan sista racet förut. Det är första gången det har gått så här lätt.

Frågan är om det inte var mer lättnad än något annat Freddy Papunen kände efter målgången. Pressen var stor trots, eller kanske snarare tack vare, det stora poängförsprång han hade till David Andersson. Papunen var tvungen att gå in i racet med en helt annan mental attityd än vad han är van vid.

– Jag har tagit det lugnt genom alla pass idag, jag fick inte vurpa, bryta armen eller något annat. Samtidigt var jag ju tvungen att ta poäng. Det är inte riktigt mitt sätt att köra, och det är svårt.